NOS NieuwsAangepast

Overstromingen in zuiden Frankrijk

Het zuiden van Frankrijk is getroffen door zware regenval. In het departement Hérault is in 36 uur tijd evenveel regen gevallen als er normaal gesproken in vier maanden valt.

De stad Montpellier staat voor een groot deel onder water. Daar is in een etmaal 300 millimeter regen gevallen, de ergste wolkbreuk in 50 jaar tijd.

Plavuizen

Sinds gistermiddag zijn er ongeveer 4000 mensen gestrand. Sommige mensen hebben de nacht doorgebracht op een treinstation. Van de Franse spoorwegen mochten ze in wagons slapen. Reizigers die waren gestrand op het vliegveld van Montpellier, hebben op de plavuizen geslapen.

Het Rode Kruis en het leger hadden 1600 noodbedden beschikbaar gesteld. En het Rode Kruis bracht maaltijden rond. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Rampgebied

De regering heeft de regio tot "natuurlijk rampgebied" verklaard, zegt NOS-correspondent Ron Linker. "Daardoor komt er geld vrij en kon het leger bijvoorbeeld worden ingezet om gestrande mensen te hulp te schieten." De meeste mensen zijn inmiddels weer thuis.

Sinds vanochtend is het wat rustiger, maar er valt nog steeds regen en de bodem is compleet verzadigd. Het weeralarm voor de regio is verlaagd, van code rood naar code oranje. Het weeralarm geldt tot het einde van de middag.

Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken brengt vandaag een bezoek aan het getroffen gebied om de schade te inventariseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl