NOS NieuwsAangepast

Nu nog geen Catalaans referendum

Er komt geen referendum in Catalonië op 9 november. Althans, geen legaal referendum. Het Spaanse constitutionele hof neemt de zaak in behandeling. Zo lang er geen uitspraak is, is een referendum illegaal.

Artur Mas, de leider van de Catalaanse regioregering tekende afgelopen weekend een besluit dat het mogelijk maakt om een regionaal referendum te houden. Als datum stond 9 november al genoemd. De regio Catalonië is al bezig met de voorbereidingen.

Als reactie daarop kwam vanmorgen een speciale ministerraad bijeen van de Spaanse regering. In overleg met de landsadvocaat werden de Catalaanse wet en het voorstel voor het referendum naar het constitutionele hof gestuurd, zodat die kan toetsen of dit volgens de grondwet wel mag.

Het hof heeft de bezwaren van de Spaanse regering in behandeling genomen. Tot het hof uitspraak doet is het houden van een referendum sowieso illegaal. De uitspraak kan maximaal vijf maanden op zich laten wachten.

Of de Catalanen het referendum nu afblazen, is nog niet duidelijk.

Schotland

De Catalanen willen net als de Schotten stemmen over hun onafhankelijkheid. De Spaanse regering staat dat niet toe. In een verklaring vanmorgen zei premier Rajoy dat het zijn taak is om de Spaanse grondwet te verdedigen. Het kan volgens hem niet zo zijn dat een klein deel van de Spanjaarden een beslissing neemt die gevolgen kan hebben voor het hele land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl