NOS NieuwsAangepast

Assad achter strijd tegen IS in Syrië

Syrië is voorstander van internationale samenwerking in de strijd tegen IS. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, gezegd in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Het lijkt er daardoor op dat Syrië instemt met de Amerikaanse en Arabische luchtaanvallen op IS-stellingen en -opslagplaatsen op Syrisch grondgebied.

Moualem riep landen die "gewapende terroristische groepen" steunen op om daarmee op te houden. Hij noemde geen namen, maar aangenomen wordt dat hij Turkije, Qatar en Saudi-Arabië bedoelt.

Gevolgen

De VS en een aantal Arabische bondgenoten begonnen vorige week met bombardementen op posities van IS en andere islamitische terreurgroepen in Syrië.

Landen als Frankrijk en Nederland die wel in Irak tegen IS willen vechten, doen daar niet aan mee omdat de Syrische regering niet om hulp uit het buitenland had gevraagd. Of deze landen hun standpunt herzien, is nog onduidelijk.

Onderschat

President Obama heeft eerder vandaag gezegd dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de dreiging van IS hebben onderschat. Tegelijkertijd is in Washington de bereidheid van het Iraakse leger om IS te bestrijden overschat.

Obama zei dat in het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes. Hij erkende ook dat de aanvallen op IS in Syrië in het voordeel zijn van de regering-Assad, die hij het liefst weg wil hebben. Hij zei dat hij geen keus heeft. "Die mensen zijn in staat om Amerikanen te vermoorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl