NOS NieuwsAangepast

Scholen Hongkong blijven dicht

De scholen in een aantal districten in Hongkong blijven ook morgen nog dicht, door de protesten in de stad. De demonstranten eisen politieke hervormingen. Na de rumoerige protesten van zondag, kwamen maandag zo'n 80.000 mensen bij elkaar rond de regeringsgebouwen.

Een deel van de demonstranten brengt ook de nacht door op straat. Naar verwachting neemt het aantal betogers nog toe omdat woensdag een nationale feestdag is in Hongkong, waarop veel mensen vrij zijn.

Ingetogen

Gisteren probeerde de politie om de demonstranten met traangas uit elkaar te drijven. De politie-acties waren noodzakelijk maar ingetogen, zo heeft een politiewoordvoerder tegen persbureau AP verklaard.

Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de demonstratie. Ze willen dat China ophoudt zich te bemoeien met de kandidatenlijst voor de verkiezingen in 2017. Nu kunnen de inwoners van Hongkong kiezen uit drie kandidaten die geselecteerd zijn door China.

Taiwan

Een meerderheid van de lokale politici wil dat de leider van de stad vertrekt. NOS-correspondent Marieke de Vries verwacht niet dat het zover komt. "China weet dat de inwoners van Taiwan meekijken naar de gebeurtenissen in Hongkong. Peking hoopt dat het Taiwan ooit weer kan inlijven en de mensen daar zien de gebeurtenissen in Hongkong als hetgeen zij dan kunnen verwachten."

Washington houdt de protesten nauwlettend in de gaten en zegt dat het "de aspiraties van de demonstranten steunt". Een woordvoerder van het Witte Huis riep de regering van Hongkong op om terughoudend te zijn in het optreden tegen de demonstranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl