NOS WielrennenAangepast

"Onze renners zaten te slapen"

Nederland won dit wielerseizoen voor het eerst sinds 2001 een grote klassieker en sinds 2005 weer eens een Tour-etappe. Bij de wegrace van de WK wielrennen waren de oranje truitjes echter in geen velden of wegen te bekennen. Waar ging het mis?

De Nederlanders hebben op de beslissende momenten zitten slapen, zo oordeelt wieleranalyticus Danny Nelissen. "Toen de Italianen vier ronden voor het einde op kop gingen rijden, reden ze het hele peloton aan gort. Op een gegeven moment was het peloton zelfs 35 seconden lang. Als je dan te ver van achteren zit, blaas je je gewoon helemaal op. Je moet gewoon achter die zeven blauwhemden zitten. Maar de Nederlanders zaten van achteren te slapen."

Slecht optreden

Tom Dumoulin, die als 22ste finishte, stak zijn teleurstelling na afloop niet onder stoelen of banken: "We hebben gewoon een slechte race gereden. We zaten nergens mee."

Bauke Mollema, de andere Nederlandse troef, die zich op de achttiende plaats terugvond, was milder in zijn commentaar: "Ik had op meer gehoopt. We hebben er alles aan gedaan. Jammer dat het resultaat niet super is."

Nelissen spreekt net als Dumoulin van een slecht optreden van de Nederlandse ploeg. "Bij een WK komt het altijd weer aan op de laatste beklimming. Als je naar de uitslag kijkt, zie je allemaal toppers van voren. Maar daarachter komen gewoon sprinters: Alexander Kristoff is achtste, John Degenkolb negende en Nacer Bouhanni tiende. En onze Nederlandse klimmers zijn gewoon gelost. Die zitten in de bus. Dat is wel een constatering die je moet maken op dit WK."

Vorm van de dag

Maar ook voor de conclusie dat de Nederlanders gewoon niet de vorm van de dag hadden, valt volgens de wieleranalyticus iets te zeggen. "Dat is misschien ook wel een beetje waar. Soms heb je dat. Soms ligt het parcours het soort renners uit Nederland niet. Het WK is een eendaagse koers, dan kan het een keer misgaan."

Het tegenvallende Nederlandse optreden ligt volgens Nelissen in ieder geval niet aan het selectiebeleid van bondscoach Johan Lammerts, die Niki Terpsta en Sebastian Langeveld passeerde. "Die hadden op dit parcours ook niet het verschil gemaakt. Je mist wel Robert Gesink in zo'n finale, maar die had zelf vanwege familie-omstandigheden afgezegd."

Van Kessel: zwak WK

Ook Egon van Kessel, van 2005 tot en met 2008 zelf bondscoach van de Oranje-formatie, toont zich teleurgesteld door de verrichtingen van de Nederlandse renners. "Ik heb mij met wat insiders zitten afvragen hoe lang het geleden is dat Nederland zo'n slecht WK heeft gereden. In 2008, mijn laatste jaar als bondscoach, was het ook zwak, maar toen eindigde Robert Gesink nog wel als tiende."

Wat Van Kessel vooral dwarszit, is dat de oranjehemden totaal geen rol speelden in de wedstrijd. Bij het ontbreken van een topsprinter of een renner die het verschil kan maken in de finale, had er eerder in de koers voor de aanval gekozen moeten worden. In de voorlaatste ronde bijvoorbeeld.

Over de zeik

Van Kessel: "Die groep van vier, met die jonge Deen erbij, was het bijna gelukt. Dumoulin was in goeden doen, hij had daarbij kunnen zitten. Dan had die ontsnapping kans van slagen gehad. En Kwiatkowski had Dumoulin ook niet zomaar uit het wiel gereden. Dumoulin besefte dat zelf ook, want hij was na afloop flink over de zeik. Dat moet ook. Al heeft hij wel goed gereden hoor, vind ik."

Terwijl de Poolse formatie - "Aardige renners, meer niet", aldus Van Kessel - zich onderscheidde door uren aan de kop van het peloton te sleuren en het gat naar die late kopgroep dicht te rijden, bleef het oranje buiten beeld. Letterlijk en figuurlijk. Van Kessel: "De Italianen trokken een keer even door en wij waren meteen vijf man kwijt. Onze nummers vier tot en met negen zijn gewoon tegengevallen, al had dat deels ook met pech te maken."

Geen zorgen

Moeten we ons nu zorgen maken over het Nederlandse wielrennen? Geen sprake van, stelt Nelissen, de wereldkampioen bij de amateurs van 1995. "We hebben echt een heel mooi wielerjaar achter de rug met Nederland. Terpstra wint Parijs-Roubaix, Mollema rijdt weer een goede Tour, Kelderman rijdt een fantastische Giro, een goed optreden van Gesink in de Vuelta. Ik ben helemaal niet zo somber gesteld."

Bovendien is het volgend jaar weer: nieuwe ronde, nieuwe kansen. "En dan hebben we op de WK in Richmond een parcours dat Langeveld en Terpstra echt heel goed kan liggen", blikt Nelissen alvast vooruit.

Ook van Van Kessel mag het matige optreden in Ponferrada in de categorie 'incidentje' geplaatst worden. "Het kan een keer gebeuren. Maar het WK zou wel wat meer een doel moeten zijn. Ik begrijp wel dat het eigen programma voor gaat, daar zijn het profs voor, maar het WK is nog te veel een bijzaak. Je ziet het ook in andere sporten: als iemand is geselecteerd, is het doel eigenlijk al bereikt. Michael Boogerd maakte wel een prioriteit van het WK. Als bondscoach heb je daar geluk bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl