NOS NieuwsAangepast

Afghanistan tekent veiligheidspact

De nieuwe Afghaanse president Ghani tekent morgen het veiligheidspact met de Verenigde Staten. Door die overeenkomst kunnen Amerikaanse militairen in het land gestationeerd blijven wanneer eind dit jaar het mandaat van de NAVO-missie afloopt.

In het pact is onder meer afgesproken dat Amerikaanse militairen die de wet hebben overtreden niet in Afghanistan worden berecht. Ook mogen de Amerikanen enkele bases in het land houden.

Minder militairen

Het pact is een belangrijke voorwaarde voor de Amerikaanse strategie in Afghanistan. Nu zijn er ruim 30.000 Amerikaanse militairen in het land en als het aan president Obama ligt, is daar volgend jaar nog maar een derde van over.

Om dat mogelijk te maken moet de VS de meeste verantwoordelijkheden overdragen aan het Afghaanse leger. Dat neemt dan de leiding in bijvoorbeeld de strijd tegen de Taliban.

Vervolg ISAF

De Amerikanen laten nog wel zo'n 10.000 militairen in het land achter, maar dat zijn voornamelijk trainers en adviseurs. De andere NAVO-landen die meedoen met dit vervolg van de ISAF-missie leveren 4000 militairen. Nederland stuurt volgend jaar honderd militairen.

Oud-president Karzai heeft altijd geweigerd om te tekenen. Toenmalig presidentskandidaat Ghani had al eerder aangekondigd dat hij geen bezwaren had tegen het veiligheidspact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl