NOS NieuwsAangepast

Agenten buiten werk bedreigd

Eén op de vijf agenten die zich bezighouden met noodhulp en handhaving, heeft buiten het werk te maken met ernstige bedreigingen door criminelen of andere burgers. Ze worden onder meer geïntimideerd en gestalkt, hun eigendommen worden vernield en soms worden ze aangevallen.

Dat blijkt uit een politierapport waarvoor 6000 agenten zijn ondervraagd. Het onderzoek is gedaan in opdracht van korpschef Bouman van de Nationale Politie. Bouman noemt het geweld onacceptabel in een interview met EenVandaag, en wil het binnen een jaar fors terugdringen. Hij raadt agenten aan altijd aangifte te doen.

Jeugdbendes

Agenten worden vooral lastiggevallen door criminele jeugdbendes. Ook de georganiseerde misdaad, kampbewoners, motorbendes en probleemfamilies maken zich er schuldig aan. Zij zeggen bijvoorbeeld tegen agenten dat ze hun familieleden iets aan zullen doen.

Agenten eisen een veel hardere aanpak van mensen die de politie terroriseren. Daders komen veel te gemakkelijk weg met te lage straffen, of ze worden helemaal niet vervolgd, zo klagen agenten. Meer dan de helft (56 procent) is zeer ontevreden over de afhandeling en berechting van daders door het Openbaar Ministerie en de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl