NOS NieuwsAangepast

Papieren kaartje komt niet terug

De NS hoeft het papieren treinkaartje niet opnieuw in te voeren. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald.

Een reiziger had een zaak aangespannen tegen de NS. Hij vindt dat de ov-chipkaart niet voldoet aan de Europese regelgeving. Reizigers moeten volgens die regels onderweg hun 'reisrecht' kunnen controleren, en dus kunnen zien of ze wel goed zijn ingecheckt.

De rechter oordeelde dat de reiziger genoeg mogelijkheden heeft om te zien of hij goed is ingecheckt. Dat kan via de incheckpoortjes, de kaartautomaat op het station, via een uitdraai van de NS-transacties bij de servicebalie en via internet.

Werkinstructie

Ook kan het op het uitleesapparaat van de conducteur. Deze mogelijkheid is echter niet vastgelegd en daarmee voldoet de NS nu inderdaad niet aan de Europese regels.

De NS heeft toegezegd een werkinstructie op te stellen voor de conducteurs die de treinreiziger het recht geeft mee te kijken op het uitleesapparaat. Daarmee is volgens de rechter het probleem opgelost.

Boete

Volgens reizigersorganisatie Voor beter OV maakt deze regeling het voor conducteurs heel moeilijk om nog boetes uit te kunnen schrijven aan mensen die zonder in te checken de trein pakken.

Die kunnen zich voortaan beroepen op hun recht om te controleren of het inchecken is gelukt. Mocht dat niet zo zijn dan is het volgens de organisatie niet acceptabel de reiziger een boete op te leggen. Die heeft dan namelijk onvoldoende tijd gehad de fout te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl