NOS SportAangepast

Luiten: Europa was meer een team

Hij zat er dichtbij, maar werd dit jaar nog niet geselecteerd voor het Europese Ryder Cup-team. En dus keek golfer Joost Luiten thuis op de bank naar de Ryder Cup. Europa won in het Schotse Gleneagles voor de derde keer op rij door met 16,5-11,5 af te rekenen met de Verenigde Staten.

"Het Europese team was op papier al favoriet", vertelt Luiten, op dit moment nummer 36 op de wereldranglijst. "Ze hebben echt heel goede spelers, die ook nog in vorm zijn. Rory McIlroy maakte zijn favorietenrol waar en ook Victor Dubuisson en Graeme McDowell speelden erg goed. Terwijl bij de Amerikanen favorieten als Tiger Woods en Jason Dufner ontbraken."

Teamgevoel

De VS begon goed aan de Ryder Cup. Op vrijdag gingen de Amerikanen na de fourballs (vier spelers met ieder een eigen bal) aan de leiding, maar titelhouder Europa kwam goed terug in de foursomes (vier spelers met één bal per team). "Europa was daar zo sterk in, zowel vrijdag als zaterdag", zag Luiten. "Daarmee heeft het team zich echt onderscheiden dit toernooi. We domineerden op dit onderdeel."

Luiten denkt wel te weten waarom de Europeanen het in de foursomes zo goed deden. "Er is een groot teamgevoel in het Europese team, veel meer dan bij de Amerikanen. Dat heeft ook met de cultuur te maken, de Amerikaanse golfers zijn veel individueler ingesteld. Op de Europese Tour hangt een fijne sfeer, de golfers eten samen, het is gemoedelijk. In Amerika is het toch meer ieder voor zich."

Thuisvoordeel

Net als in 2010 en 2012 waren de Europeanen te sterk voor de VS. Dat het Amerikaanse team de derde nederlaag op rij leed, betekent volgens Luiten niet dat het Amerikaanse golf in een uitzichtloze situatie is beland. "Patrick Reed en Jordan Spieth speelden erg goed. Twee jonge golfers, voor het eerst in het Ryder Cup-team en zij haalden veel punten binnen."

De Ryder Cup werd dit jaar gespeeld in Schotland. "Het is wel een voordeel dat er in Europa werd gepeeld", legt Luiten uit. "De golfers in Europa hebben op de Europese Tour al vaak op deze baan gespeeld. Dat is een groot voordeel. Over twee jaar wordt het toernooi in de VS gespeeld. Dan kan het weer helemaal anders zijn."

"Over twee jaar wil ik erbij zijn"

De 28-jarige Luiten hoopt over twee jaar zelf in het Europese team te zitten. "Mijn doel is dat ik er over twee jaar bij ben. De Ryder Cup is zo'n speciaal toernooi. Er hangt een heel mooie sfeer en ook het publiek is geweldig. Bij andere toernooien komt het publiek voor één golfer, maar nu zijn ze gezamenlijk voor één team. Het publiek fokt de golfers op en andersom ook. Er is heel veel interactie tussen de spelers en het publiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl