NOS NieuwsAangepast

Meer dwanghuwelijken dan bekend

Het aantal meisjes en vrouwen dat gedwongen wordt uitgehuwelijkt, is fors hoger dan nu bekend. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut waar Nieuwsuur over beschikt.

Tussen 2010 en 2012 registreerde de overheid 181 gedwongen huwelijken. Hulpverleners en huisartsen schatten dat aantal in deze periode op zeker 674.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield het instituut een enquête onder meer dan 500 welzijnswerkers en artsen. Ze moesten een schatting geven van het aantal keren dat ze met een gedwongen huwelijk te maken kregen.

Schatting

Op basis van de grootte van de gemeente maakte het instituut een schatting over de totale omvang. De uitkomst is dat het aantal gedwongen huwelijken tussen de 674 en 1914 ligt.

In Nieuwsuur vertellen twee vrouwen vanavond over hun gedwongen huwelijk. Ze werden naar Somalië en het Midden-Oosten gelokt en moesten onder dwang trouwen. Beiden zeggen geen hulp van de Nederlandse ambassade te hebben gehad toen ze wilden vluchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl