NOS SportAangepast

Nadal klaar voor rentree in Peking

Kan een tennisser bij zijn rentree meteen weer met de besten mee? Normaal gesproken zou je zeggen van niet. Maar Rafael Nadal vormt wellicht een uitzondering. De Spanjaard maakt deze week zijn comeback op de tennisbaan na een afwezigheid van bijna drie maanden door een polsblessure.

Nadal meldt zich in Peking om daar voor het eerst sinds zijn verloren vierde-rondepartij op Wimbledon weer een echte wedstrijd te spelen. Maandagochtend verloor hij met Pablo Andujar in het dubbelspel. In het enkelspel wacht hem een lastige klus als hij in actie komt tegen de Fransman Richard Gasquet.

Nadal is positief: "Het gaat goed. Het herstel van de blessure verliep langzaam, dus ik had wat meer tijd nodig. Ik voel mijn pols nu alleen nog maar als ik begin met tennissen, maar daarna verdwijnt het. Ik ben er klaar voor."

Wat er in China precies te verwachten valt van de nummer twee van de wereld, weet niemand. Ook de Spanjaard niet. "Ik doe altijd mijn best. Maar het is afwachten. Niet speciaal omdat ik van een blessure terugkom. Dit deel van het seizoen is altijd lastig voor me. En dat zal dit jaar niet anders zijn. Helemaal omdat ik er drie maanden uit ben geweest."

Tweede grote comeback

De verwachtingen van de buitenwereld zijn enigszins gespannen. Niemand is de opmerkelijke comeback van Nadal van vorig jaar vergeten. Toen keerde hij terug na een slepende knieblessure en speelde vervolgens zeventien toernooien. Daarvan won Nadal er tien, was hij vier keer verliezend finalist en kwam hij maar drie keer niet in de eindstrijd. Niet voor niets sloot hij het jaar af als nummer één van de wereld.

Toch zijn er wel wat verschillen met de rentree van nu. Toen was het aan het begin van jaar, bij het kleine toernooi van Viña del Mar, en stond het gravelseizoen op het punt van beginnen. Nu is het aan het eind van het tennisjaar, traditioneel het seizoensdeel waarin Nadal het minst presteert.

Sterk deelnemersveld

Bovendien is het deelnemersveld in Peking bijzonder sterk: acht spelers uit de top-15 staan er aan de start. Als Nadal wint van Gasquet, wachten wellicht ontmoetingen met servicekanonnen als Ivo Karlovic, John Isner en Tomas Berdych. En daarna is Andy Murray of Novak Djokovic de mogelijke tegenstander in de finale.

Zo ver wil de Spanjaard niet vooruitkijken. Hij is blij dat hij er weer bij is: "Peking is altijd een belangrijk toernooi geweest in mijn carrière. Ik heb hier in 2005 gewonnen en vorig jaar de finale gehaald. Daardoor werd ik weer nummer één van de wereld. Hier weer terug zijn, geeft dus een goed gevoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl