Afghanistan heeft nieuwe president

In Afghanistan is Ashraf Ghani geïnstalleerd als nieuwe president. Hij volgt Hamid Karzai op die na de val van het Talibanbewind Afghanistan jarenlang heeft geleid.

Ghani legde de eed af in het presidentiële paleis in Kabul. Hij noemde de eerste democratische machtsoverdracht van Afghanistan een grote overwinning.

Fraude

De nieuwe president had eigenlijk al begin augustus moeten worden geïnstalleerd, maar vanwege beschuldigingen van verkiezingsfraude werd dat moment steeds uitgesteld. Ghani en zijn rivaal Abdullah Abdullah zijn er na maanden getouwtrek om de macht toch samen uitgekomen.

Abdullah heeft een nieuwe functie gekregen, die van 'chief executive'. Hij is de rechterhand van de president. Dat was afgesproken in het politieke akkoord dat de twee rivalen sloten. Op deze manier delen Ghani en Abdullah feitelijk de macht in Afghanistan. Abdullah zei vandaag in zijn toespraak dat hij vastberaden is om gezamenlijk een regering van nationale eenheid te vormen.

Aanslagen

In de aanloop naar de inauguratie werden twee aanslagen gepleegd door de Taliban. Gisteravond ontplofte een autobom en vanmorgen was er een zelfmoordaanslag vlakbij het vliegveld van Kabul. Daarbij vielen waarschijnlijk vier doden, zegt NOS-correspondent Joeri Boom. Het was geen reden om de inauguratie af te gelasten.

De inwoners van Afghanistan zijn verdeeld over de verkiezingsuitslag en de manier waarop de macht nu is verdeeld. "Ghani en Abdullah zijn eigenlijk vijanden en zullen nu moeten samenwerken. Dat wordt heel moeilijk, en dat beseffen de Afghanen", zegt Boom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl