"Zo'n truck kan al snel iets raken"

De verantwoordelijkheid voor het ongeluk waarbij gisteren in Haaksbergen een monstertruck op het publiek inreed ligt niet bij het uitvoerende stuntteam, maar bij de gemeente en de organisatie.

Dat zegt Syan Schaap van het Event Safety Institute, een onafhankelijk expertisecentrum voor evenementen-veiligheid en crowdmanagement, in het NOS Radio 1 Journaal.

Schaap: "Als je het gebied zo inricht, dan vraag je je af of er goed rekening is gehouden met de volgens mij reële kans dat er met zo'n evenement iets misgaat met de auto."

Was de afstand tot het publiek het punt?

"Het is niet voor niets dat hier internationaal allemaal richtlijnen voor bestaan. Die zouden gehanteerd moeten worden. Het ontslaat trouwens niemand van zijn verantwoordelijkheid daar zelf over na te denken. Op zo'n plein kan een monstertruck al snel iets raken."

Wordt er tijdens het organiseren van zo'n evenement vooral geluisterd naar degene die de stunts uitvoert?

"Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. De organisator heeft de verantwoordelijkheid op basis van zijn vergunning, de gemeente moet controleren of hij de regels ook daadwerkelijk naleeft. Het stuntteam is een derde partij, maar in feite heeft die geen juridische positie."

In hoeverre heeft het publiek een eigen verantwoordelijkheid?

"Je mag ervan uitgaan dat er goed over veiligheid is nagedacht. Als een terrein zodanig is ingericht dat mensen dichtbij de trucks en het parcours kunnen komen, dan is er geen sprake van een kleine misser in de inrichting, waardoor iemand per ongeluk op die plek heeft kunnen staan. De crux is: is het ongeluk een reëel risico of heeft men dit beoordeeld als 'dat gaat hier toch niet gebeuren'."

Moet dit soort evenementen met monstertrucks geschrapt worden?

"Je vraagt je af waar en onder welke omstandigheden dit kan plaatsvinden. Ieder evenement kan doorgaan onder de juiste voorwaarden en omstandigheden. Daar zul je tijdens het onderzoek naar moeten kijken. Was dit de juiste locatie en was de juiste expertise aanwezig om dit evenement veilig te laten verlopen?"

Wordt er te weinig naar ervaringen gekeken?

"Dan zijn er mensen die zeggen: het gaat altijd goed, dus dat zal hier ook wel zo zijn. Alleen naar ervaringen kijken is gevaarlijk en kan tot veel discussie leiden. Het is vooral belangrijk dat er eenduidige richtlijnen zijn en dat die worden nageleefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl