NOS VoetbalAangepast

"Cocu had anders kunnen wisselen"

Tijdens Studio Voetbal besprak Jack van Gelder met zijn gasten Bert van Marwijk, Co Adriaanse, Jan Mulder en Arno Vermeulen onder meer de zege van sc Heerenveen op PSV (1-0). Ook werd er gediscussieerd over de situatie van Feyenoord, dat zich met een 4-0 overwinning op Go Ahead Eagles revancheerde voor de uitschakeling eerder in de week tegen diezelfde ploeg in het bekertoernooi.

PSV verspeelde op Friese bodem een voorsprong van drie punten op achtervolgers Ajax en PEC Zwolle, terwijl sc Heerenveen zich mengde in de strijd om de bovenste plaatsen. Co Adriaanse meent dat de komst van trainer Dwight Lodeweges sc Heerenveen goed heeft gedaan.

"Het spel is veranderd. Ze hebben zich niet echt kunnen versterken qua spelers. Ze zijn Hakim Ziyech zelfs kwijtgeraakt en ze hebben een nieuwe coach. Marco van Basten begon vorig jaar ook heel aanvallend, maar hij is later meer reactievoetbal gaan spelen. Lodeweges speelt nu echt aanvallend voetbal, met heel vroeg druk zetten. Dat voerden ze hartstikke goed uit. PSV bleef maar opbouwen en dat lukte maar niet en ze kwamen maar niet in de wedstrijd. Ook met tien man kon Heerenveen makkelijk compact spelen."

"Cocu kan ook anders wisselen"

Adriaanse zette zijn vraagtekens bij het wisselbeleid van de trainer van PSV. "Phillip Cocu kan wel boos zijn op de spelers, maar je kan natuurlijk ook anders wisselen. Brenet ging eruit en hij zet er met Arias weer een back neer, terwijl hij er een spits vanaf haalt. Hij moet met negen veldspelers door en kan ook 3-3-3 spelen door bijvoorbeeld Bruma eraf te halen", aldus Adriaanse.

"Dan speel je achterin met Willems, Rekik en Arias en kun je je spits laten staan. Narsingh en Jozefzoon zijn goed aan de vleugels, maar niet als ze kunnen zwerven. Dit was een verdedigende keuze en hij wilde zijn laatste vier intact houden."

"Kerels tegen jongens"

Arno Vermeulen had op zijn beurt zijn twijfels over de jeugdigheid van PSV. "De oudste speler van dit PSV was Luciano Narsingh met 24 jaar. Het is van de gekke voor een topploeg in Nederland en dat zag je in deze wedstrijd wel terug. Want volgens mij dachten ze bij Heerenveen ook wel: als we nou als kerels gaan voetballen, dan spelen we toch wel tegen jongens. Dat was het beeld van deze wedstrijd", meende Vermeulen.

"Het slaat wel door. Narsingh is dan 24, maar je hebt bijna het gevoel dat hij een debutant is op dit niveau. Het was mentaal, je zag bijvoorbeeld dat ze zich niet terugknokten."

"Tijdperk Boëtius en Vilhena is voorbij"

In Deventer behoedde Feyenoord zichzelf voor een nieuwe week vol hectiek en drama. Go Ahead Eagles werd overtuigend met 4-0 geklopt, zagen ook de analytici van Studio Voetbal. "Feyenoord heeft nu goed gespeeld en dat heeft de trainer goed gezien. Zondag moet hij weer zo spelen. Het tijdperk Boëtius en Vilhena is voorbij. Dat kunnen we vergeten, dit is vrij dodelijk", concludeerde Jan Mulder.

Van Marwijk, in het verleden zelf trainer geweest van Feyenoord, vond het iets te vroeg voor een afscheid van het talentvolle tweetal. "Wij kunnen hier uren praten, maar Fred staat elke dag met die jongens op het veld. Alles wat daar gebeurt, wordt meegenomen naar de speelwijze en de opstelling. Dan zou het best kunnen zijn dat hij bepaalde jongens maar even niet mee laat doen", aldus Van Marwijk.

"Waarom zou Feyenoord geen kampioen kunnen worden?"

Adriaanse: "Als Rutten daar verloren had, dan was er een zeer kritieke situatie ontstaan. Dat zag je ook wel aan de jongens, die allemaal langs Fred en zijn assistenten gingen om hem te bedanken. Misschien was het geregisseerd, maar hiermee geef je de buitenwereld een signaal."

Ondanks de recente gebeurtenissen en een achterstand van zeven punten, denkt Vermeulen dat Feyenoord nog aanspraak kan maken op de titel. "Waarom zou Feyenoord geen kampioen kunnen worden", vroeg hij zich hardop af. "Alsof PSV zo'n goede indruk maakte. Feyenoord speelde vorige week ook Ajax van de mat in de Kuip."

Van Marwijk: "Ik denk dat Feyenoord nog dichtbij komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl