NOS VoetbalAangepast

Cocu: ik ben nu wéér boos

"Ik ben heel boos. Dat was ik in de rust al. En dat ben ik nu wéér", stoomde het na de 1-0 nederlaag tegen sc Heerenveen bijkans uit de oren van PSV-coach Phillip Cocu. Hij had zijn ploeg, de koploper in de eredivisie nota bene, door een ondergrens zien zakken op een wijze die in zijn ogen niet door de beugel kon.

"De eerste helft leek helemaal nergens op. Daar ben ik het meest teleurgesteld over. Heerenveen liet zien er 120 procent voor te gaan om van je te winnen. In de opbouw, in het druk zetten, het verdedigen, ze wonnen elk duel, elke tweede bal was voor hun. En wij waren aan de bal veel te slordig, we hadden helemaal geen grip. Dan ben je gewoon niet klaar om aan deze wedstrijd te beginnen."

Onbenullig

PSV leek een duwtje in de rug te krijgen toen Heerenveen-speler Stefano Marzo met rood moest vertrekken. "Ik heb in de rust gezegd: zorg er in ieder geval voor dat wij met elf man blijven staan. Dan kun je de wedstrijd naar je toe trekken. Maar we liepen toch onbenullig tegen een rode kaart aan. En dan maakt Heerenveen in de spaarzame momenten dat ze er in de tweede helft uitkwamen de winnende."

PSV miste steunpilaren als Memphis Depay, Luuk de Jong, Andrés Guardado en Oscar Hiljemark. "Natuurlijk, dat zijn goede spelers die iets extra's kunnen brengen in een team. Maar het is geen excuus dat dat er een paar spelers geblesseerd zijn of dat je een aantal wedstrijden achter elkaar moet spelen. Wij moeten hetzelfde kunnen brengen als Heerenveen, diezelfde gretigheid en wil uitstralen."

"Soms moet je een wedstrijd uit je tenen halen, en dat moet je uitstralen. Dat heb ik vandaag niet gezien. Daar wil ik groei in zien. We waren stabieler aan het worden, maar dit is een knik naar beneden."

In de handen spugen

Tegenover de woede bij Cocu stond de opgetogenheid op het gezicht van Dwight Lodeweges. "Ik vond dit van een heel hoog niveau." De Heerenveen-trainer had vooral van de eerste helft genoten. "We waren de baas. Het plan klopte en werd hartstikke goed uitgevoerd. Na die rode kaart was het knokken, in je handen spugen en zeggen: we gaan vechten."

"Toen het tien tegen tien werd, namen we de wedstrijd weer over. Er straalde zo veel rust uit van de ploeg. We hebben het gevaar van PSV, de counter, weten te neutraliseren. Toch liepen we bij zo'n counter nog tegen een rode kaart op. Maar waar ze normaal twintig keer counteren, hebben ze er nu maar vijf of zes gehad."

Ondanks de valse ouverture met een thuisnederlaag tegen Dordrecht beleeft sc Heerenveen een fantastische competitiestart. Veertien punten uit zeven wedstrijden, slechts eentje minder dan de koplopers PSV, Ajax en PEC Zwolle. "Ja, wow! Dat is geweldig. Als je ziet wat ze hier allemaal zijn kwijtgeraakt aan goede spelers, aan scorend vermogen, aan leeftijd, aan ervaring. Met een piepjonge groep staan we hier te ballen en winnen we van PSV."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl