NOS NieuwsAangepast

Nepmedicijn populair bij crimineel

De verkoop van vervalste medicijnen levert zo veel geld op, dat drugshandelaren overstappen op namaakgeneesmiddelen. Dat meldt het programma Reporter Radio (KRO-NCRV). Bovendien is de straf voor handel in namaakmedicijnen een stuk lager dan die voor drugshandel.

"Blijkbaar hebben ze zich geconverteerd tot handelaren in nepmedicijnen", zegt een rechercheur van politieorganisatie Europol. Hij ziet in dossiers over vervalste medicijnen steeds vaker namen van criminelen die zijn veroordeeld voor drugshandel.

Op internet zijn gemakkelijk vervalste viagrapillen, antibiotica en kankermedicijnen te vinden. Volgens het farmaceutisch bedrijf Pfizer lopen kopers veel risico, omdat er in een nagemaakt kankermedicijn geen werkzame stof zit. "Zouden mensen hierdoor kunnen sterven? Zeer zeker", laat Pfizer weten.

Rattengif en boenwas

Het aantal gebruikers dat klachten krijgt is niet bekend. "Als mensen problemen hebben, melden ze het gebruik van illegale medicijnen vaak niet", zegt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Ook hij wijst op het gevaar. "Je hebt geen idee hoe het gemaakt is, hoe je lichaam erop reageert", zegt hij. "In het beste geval zitten er geen werkzame stoffen in. Maar er zijn ook zaken als rattengif en boenwas gevonden." Hij vindt dat justitie en de politiek het probleem onderschatten.

Begin deze maand was er nog een grote Europese politieactie tegen namaakmedicijnen. Daarbij werden miljoenen pillen in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl