NOS NieuwsAangepast

"Maleisië: VN-macht Oekraïne"

Maleisië wil dat de Verenigde Naties een vredesmacht sturen naar het gebied in Oekraïne waar de MH17 is neergekomen. Dat heeft de Maleisische minister van Verkeer gezegd.

De minister houdt de Oekraïense regering er verantwoordelijk voor dat de onderzoekers het rampgebied niet veilig kunnen betreden. "Wij betreuren de houding van de Oekraïense regering."

De onderzoekers moeten onder meer zoeken naar slachtoffers die nog vermist zijn. Twee Maleisische slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Maleisië heeft een onderzoeksteam klaarstaan in Oekraïne, maar dat kan niet aan de slag zolang er nog gevochten wordt in het gebied.

Geen voorstel

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse kabinet is er geen officieel voorstel van Maleisië om een VN-vredesmacht te sturen naar het gebied. De Maleisische premier en de minister van buitenlandse zaken zijn de eerst aangewezenen om over de nasleep van de vliegramp te praten en die hebben geen plannen voor een VN-vredesmacht. Aldus de Nederlandse woordvoerder.

Hij voegde er nog aan toe de Nederlandse ambassade in Maleisië te horen heeft gekregen dat de minister van Verkeer verkeerd is geciteerd. Gisteren heeft premier Rutte uitgebreid met zijn Maleisische collega Razak over de nasleep van de ramp gepraat en toen is ook met geen woord over een vredesmacht gerept, zegt de Nederlandse woordvoerder.

Winter

Veel landen in de Verenigde Naties hebben hulp aangeboden in het onderzoek naar de ramp, maar over het zenden van een troepenmacht is nog niet eerder gesproken.

Premier Rutte zei gisteren nog dat hij niet verwacht dat Nederlandse onderzoekers nog voor de winter invalt, kunnen terugkeren naar de rampplek. Er liggen nog steeds persoonlijke bezittingen en stoffelijke resten in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl