NOS NieuwsAangepast

NCTV onderzoekt tweet jihadist

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt een tweet waarin melding wordt gemaakt van drie Nederlandse jihadisten die in Syrië zijn omgekomen.

Een twitteraar meldt vanochtend dat er drie Nederlanders, vier Britten en vier Syriërs zijn omgekomen door Amerikaanse bombardementen. "De VS bombardeerde ons huis en doodde elf broeders'', schrijft de man die zichzelf op Twitter onthatpath3 noemt.

De man is vermoedelijk een Amerikaan die zich bij terreurorganisatie al-Nusra heeft aangesloten. Op de foto bij zijn twitteraccount heeft hij zijn gezicht bedekt. De twitteraar zegt niet wanneer en waar de aanval was.

"Geen nieuwe Nederlandse doden"

Volgens een andere twitteraar, Muhajiri Sháám, zijn er geen nieuwe Nederlandse jihadisten gedood. Hij meldt via Twitter dat het om dezelfde drie Nederlanders gaat die eerder deze week omkwamen bij een aanval.

Ook heeft hij een foto geplaatst van een begrafenis van al-Nusra-strijders. "De plaats waar onze broeders zijn begraven, onder wie Nederlandse en Britse broeders''. Dat zouden dan dezelfde Nederlanders zijn als waar 'onthatpath3' het over heeft. Ook twittert hij: ''Aan de ouders vd vertrokken jihadisten uit NL: Jullie zonen zijn de helden van deze Ummah, de beschermers vd Islam...''

Sháám meldde eerder deze week via Twitter dat er in de Syrische stad Aleppo drie Nederlandse doden waren gevallen, wat later werd bevestigd door de NCTV. Ook riep hij in een filmpje op Facebook op tot "een stevige daad tegen de Nederlandse overheid''. Zijn paspoort is ingetrokken.

Luchtaanvallen

De Verenigde Staten hebben ook afgelopen nacht aanvallen uitgevoerd op strijders van IS en andere terreurorganisaties in Syrië.

Er zouden bombardementen zijn uitgevoerd in het oosten van Syrië. In de provincie Raqqa zijn zeker 30 explosies gehoord, melden activisten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten in Londen. De stad Raqqa is de onofficiële hoofdstad van het kalifaat dat IS in delen van Syrië en Irak heeft uitgeroepen.

Gevechtsvliegtuigen hebben ook doelen geraakt ten oosten van de woestijnstad Palmyra in de provincie Homs. Er zouden doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl