NOS VoetbalAangepast

Te Vrede, Kazim of Hulk Hogan?

Met de vijftiende plaats in de eredivisie en de uitschakeling in de KNVB-beker neemt de druk op Feyenoord toe. Ook de spitspositie is een discussiepunt.

Wie is er beter, Mitchell te Vrede of Colin Kazim-Richards? Had Feyenoord nooit met deze twee spitsen de eerste seizoenshelft moeten ingaan? De meningen zijn verdeeld. Volgens Jan Everse, oud-coach van onder meer FC Zwolle, Sparta en sc Heerenveen en tussen 1973 en 1977 spelend voor Feyenoord, waren er andere mogelijkheden.

Te Vrede

"Te Vrede is groot, niet al te technisch, wat traag, geen geweldige loper, statisch", aldus Everse. "Hij zou de bal beter moeten vasthouden. Hij is geen type Graziano Pellè, zoals wel eens werd gezegd. Te Vrede is geen spits voor Feyenoord 1. Hij heeft weliswaar drie keer gescoord, maar daarna niet meer. Het gaat bovendien niet alleen om scoren, maar ook om voetballend vermogen. Te Vrede komt tekort, is meer een spits voor ADO Den Haag of FC Utrecht."

Kazim-Richards

"Kazim-Richards is nog sterker, maar zeker ook niet geweldig over de grond", vervolgt de nu zestigjarige Rotterdammer. "Als het alleen on kracht ging, hadden ze ook Hulk Hogan kunnen halen. Pellè was sterk, maar een geweldige kopper en met een goed oog voor medespelers. Hij was heel belangrijk. Kazim heeft nooit echt in de spits gespeeld. Misschien vonden die verschillende trainers hem wel geen centrumspits? De cijfers die hij als vleugelaanvaller kan overleggen, zijn ook niet indrukwekkend, leuke cijfers voor een verdediger."

Cijfermatig

Met 27 goals in 267 wedstrijden voor diverse clubs biedt het verleden van de 28-jarige Kazim-Richards inderdaad weinig hoop, maar voorheen speelde de Engelse Turk meestal niet als centrale spits. De 23-jarige Te Vrede maakte tot nu toe negen goals in veertig competitieduels voor Excelsior en Feyenoord.

Een cijfermatige vergelijking tussen Te Vrede en Kazim-Richards is dit seizoen lastig, omdat laatstgenoemde nog maar twee eredivisiewedstrijden speelde. Te Vrede scoorde in de eerste drie wedstrijden drie keer en is daarmee clubtopscorer. In de laatste drie, waarvan het duel met Ajax als invaller, staat hij echter droog. Kazim-Richards scoorde bij zijn debuut als invaller tegen Willem II, maar scoorde als basisspeler tegen Ajax niet.

In totaal waagde Te Vrede in 379 eredivisieminuten 25 doelpogingen, waarvan 13 tussen de palen, 11 naast en één inzet werd geblokt. Kazim-Richards was in 118 minuten goed voor één inzet op doel, drie naast en één geblokt. Hij miste één echte kans, terwijl Te Vrede vijf echte doelkansen om zeep hielp.

Twijfel

"Kazim miste een behoorlijke kans, maar laat hem nu maar staan", zegt Everse. "Die moet nu het voordeel van de twijfel krijgen. Hij moet inmiddels wel eens fit zijn. Dat wordt tijd. Misschien gaat hij dan wel scoren. Laten we het hopen. Pellè was ook geen doelpuntenmachine. Vier goals in een seizoen is te weinig voor een spits van Feyenoord. Als Tonny Vilhena in de spits zou staan, zou hij er meer inschieten."

Everse verbaast zich over het gebrek aan daadkracht van Feyenoord tijdens de transferperiode. "Ze wisten al dat Pellè zou vertrekken. Uitermate zwak. De fout ligt niet bij Fred Rutten, maar bij de technisch directeur, Martin van Geel. Kazim is ook een noodaankoop. Er is nog hoop, maar ik heb mijn twijfels over hem."

Sakho en Scepovic

"Hoe kan het dat clubs als FC Groningen en sc Heerenveen aanvallers als Luis Suárez en Alfred Finnbogason weten vast te leggen en Feyenoord niet?", vraagt Everse zich af. "Guidetti was gehuurd en Pellè kwam per toeval. Wat doet de scouting? Of wordt er niks met de rapporten gedaan?"

"Ik weet uit betrouwbare bron dat deze zomer twee goede spitsen zijn aangeboden bij Feyenoord", zegt Everse. "De eerste is Diafra Sakho uit Senegal. Ik pak zijn paspoortje er even bij: maakte vorig seizoen twintig doelpunten voor FC Metz in de Franse Ligue 2. Hij speelt nu voor West Ham United en scoorde al twee keer in drie wedstrijden in de Premier League."

"De tweede is Stefan Scepovic, een Serviër", vervolgt Everse. "Hij maakte 23 doelpunten voor Sporting Gijón in de Segunda División. Ging naar Celtic voor ruim twee miljoen euro. Die twee spitsen hebben ze niet genomen. Ik vraag me af waarom Feyenoord die gok niet heeft gewaagd. Ze hebben toch voldoende geld binnen uit transfers?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl