NOS NieuwsAangepast

Nieuwe aanvallen op IS in Syrië

De Verenigde Staten hebben ook afgelopen nacht aanvallen uitgevoerd op strijders van IS in Syrië. Een functionaris van het ministerie van Defensie heeft dat tegen het Franse persbureau AFP gezegd.

Details zijn niet bekendgemaakt. Zo is niet duidelijk wat de doelwitten precies waren, waar de aanvallen zijn uitgevoerd, en van welke landen de Amerikanen hulp kregen.

Regionale hulp

Het is de vijfde achtereenvolgende nacht van Amerikaanse aanvallen in Syrië. De afgelopen dagen kreeg de VS hulp van landen in de regio als Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens de functionaris van Defensie hebben de aanvallen in Syrië nu hetzelfde karakter als die in Irak. Daar worden al enkele weken iedere dag doelen getroffen door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en door raketten die vanaf schepen worden afgeschoten.

Grondoffensief

De Verenigde Staten gaan ervan uit dat luchtaanvallen alleen niet genoeg zijn om de delen van Syrië waar IS het nu voor het zeggen heeft te veroveren. Volgens de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, is een grondoffensief met 12.000 tot 15.000 militairen nodig.

De Verenigde Staten willen zelf geen grondtroepen leveren, ('no boots on the ground'), maar organiseren wel het trainingsprogramma voor gematigde oppositiestrijders in Syrië. De bedoeling is dat er het komende jaar 5000 strijders worden opgeleid, en in de twee jaar daarna nog vele duizenden.

De luchtaanvallen hebben volgens Dempsey wel succes. Er is grote schade toegebracht aan het commandocentrum en de logistieke structuur van IS, zo zei hij op een persconferentie in het Pentagon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl