KNSB oefent met massastart

Het waren de gerenommeerde namen vrijdagmiddag op het ijs, toch ging het er onwennig aan toe in Thialf. Er stond namelijk geen wedstrijd over een bekende afstand op het programma, maar de relatief nieuwe massastart werd verreden.

Die discipline wordt serieus genomen door de ISU dat het onderdeel toevoegde aan de WK afstanden en dus maakt ook de KNSB er een serieuze zaak van en was er een serieus peloton, bestaande uit schaatsers van de langebaan, de marathon en de shorttrack, op de testwedstrijd afgekomen.

Veel vragen

Aan het einde van de dag bleven er veel vragen over, maar een ding was duidelijk: de één vindt het niets, de ander is groot liefhebber. Maar de vraag welk type schaatser in de wieg is gelegd voor de race over zestien rondjes, is nog niet beantwoord.

Bij de mannen ging de winst naar Bob de Jong, de vrouwenwedstrijd werd gewonnen door Irene Schouten. Schaatsers van de lange adem. Maar bij de vorige testwedstrijd kwam er een sprinter als eerste over de streep. "Iedereen maakt dus kans", stelde shorttrackbondscoach Jeroen Otter geamuseerd vast.

Aan bondscoach Geert Kuiper de taak om straks de beste schaatsers te selecteren. "Ik kan kiezen uit een grote groep", zegt Kuiper. "Maar er mogen er maar twee per wedstrijd meedoen. De ISU wil namelijk meer verschillende landen op het ijs krijgen en misschien Nederland wel iets moeilijker te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl