NOS NieuwsAangepast

KPN vindt commotie onterecht

Topman Eelco Blok van KPN zegt dat het bedrijf het voorkeursbeleid voor vrouwen niet heeft losgelaten. Hij zegt zich niet te herkennen in het beeld dat ontstaan is in het vakblad Intermediair, waarin KPN-directeur Jasper Rynders geïnterviewd is.

Wel zegt hij dat het bedrijf inmiddels een breder voorkeursbeleid voert dan eerst, om meer ruimte te bieden aan andere groepen.

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat dat betekent dat bij vacatures bij gelijke geschiktheid de voorkeur wordt gegeven aan vrouwen of andere groepen die ondervertegenwoordigd zijn. In het verleden gold deze voorkeursbehandeling alleen voor vrouwen.

Streefcijfers

In het jaarverslag 2013 is terug te vinden dat KPN 16 procent vrouwen heeft in het middelmanagement en ruim 18 procent in het topmanagement. In de raad van bestuur zitten geen vrouwen.

Daarmee heeft het bedrijf zijn eigen streefcijfers van 25 procent vrouwen in de top nog niet gehaald. In 2009 zei de directeur diversiteit van het bedrijf nog dat beleid naar andere minderheden uitgebreid zou worden als het streefcijfer gehaald was. Dat is nu dus eerder gebeurd.

Verstandig

Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance, die de jaarlijkse Female Board index publiceert, noemt het verstandig van het bedrijf om het diversiteitsbeleid te verbreden: "Het mag nooit zo zijn dat bepaalde groepen zich uitgesloten voelen, dat demotiveert".

Wel zegt ze dat het heel belangrijk is dat bedrijven actief blijven inzetten op het aantrekken van vrouwen bijvoorbeeld door te investeren in opleidingen, divers samengestelde selectiecommissies en een pro-actief wervingsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl