NOS VoetbalAangepast

Blatter stelt zich officieel kandidaat

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zich, zoals verwacht, officieel kandidaat gesteld voor een vijfde termijn als hoogste baas bij de wereldvoetbalbond. De 78-jarige Zwitser maakte zijn kandidatuur bekend tijdens een zitting van het uitvoerend comité van de FIFA in Zürich.

Volgens Blatter hebben vijf van de zes continentale federaties hem gevraagd zich opnieuw kandidaat te stellen. "Blijf alstublieft onze voorzitter, zo lieten ze bij het FIFA-congres in São Paulo voor aanvang van het WK weten'', zo stelde de FIFA-baas op een persconferentie.

De aankondiging komt niet als een verrassing. Tijdens het FIFA-congres van juni in São Paulo had Blatter al gezegd dat hij zijn missie bij de voetbalbond nog niet als voltooid beschouwt. Verschillende nationale bonden, waaronder de KNVB en de FA, drongen er bij de omstreden Blatter op aan dat hij zou afzien van een vijfde termijn. Die oproep bleek echter aan dovemansoren gericht.

De verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter is in mei volgend jaar. De overwinning lijkt Blatter niet te kunnen ontgaan. Zijn enige tegenstander is Jérôme Champagne, die van 1999 tot 2010 vice-voorzitter was van de FIFA. De Franse diplomaat worden echter weinig kansen toegedicht. UEFA-voorzitter Michel Platini was ook even in beeld als tegenkandidaat, maar hij gaat voor een nieuwe termijn als baas bij de Europese voetbalbond.

Schandalen

Blatter leidt de FIFA al sinds 1998, toen hij werd gekozen als opvolger van de Braziliaan João Havelange. Rond die stemming, waarin hij Lennart Johansson versloeg, doken al snel verhalen op over omkoping. Afrikaanse bondsbestuurders zouden een ton aangeboden hebben gekregen om voor Blatter te stemmen, verklaarde onder anderen de vice-voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF, Farra Ado.

Ondanks de zweem van corruptie en tal van andere schandalen werd Blatter na de drie daaropvolgende termijnen telkens herkozen als FIFA-voorzitter. De vorige keer verliep de stemming ook weer dubieus: zijn tegenstander Mohammed bin Hammam, in 1998 en 2002 nog campagneleider voor Blatter, trok zich vlak voor de stemming terug. De Qatarees had geprobeerd bestuurders om te kopen van de CONCACAF, de overkoepelende voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Later werd hij daarvoor door de FIFA geschorst.

Druk neemt toe

Blatter beloofde destijds dat de vierde termijn zijn laatste zou zijn. Maar daar is hij dus van teruggekomen. De komende tijd is er in ieder geval genoeg werk aan de winkel rond de omstreden toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. De FIFA wil de bevindingen van het onderzoek naar mogelijke corruptie bij die procedure niet openbaar maken, maar de druk op Blatter om dat alsnog te doen, neemt toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl