NOS NieuwsAangepast

Nazi-docu van Hitchcock vertoond

Filmmuseum EYE in Amsterdam vertoont zondag German Concentration Camps Factual Survey, een documentaire uit 1945 over de Holocaust waaraan Alfred Hitchcock meewerkte.

De film werd gemaakt op verzoek van de geallieerden om de gruwelen van de nazi-praktijken te tonen, maar kwam niet af en werd ook nooit vertoond. Nieuwsuur zendt vanavond fragmenten van de film uit.

Hitchcock was als adviseur betrokken bij de productie, die door Sidney Bernstein werd geregisseerd. Hij gaf aanwijzingen tijdens de montage en vond het belangrijk dat er geen overdreven montagetechnieken werden toegepast die de geloofwaardigheid van de film zouden kunnen aantasten.

Vroegtijdig afgebroken

Het filmproject werd vroegtijdig afgebroken. De Amerikanen en de Britten besloten eind 1945 om de productie te staken, omdat het tonen van de gruwelen van het nazibeleid in het licht van de wederopbouw contraproductief bleek.

Vijf van de zes filmspoelen lagen sinds 1945 in blikken opgeslagen in het Imperial War Museum. Het Imperial War Museum in Londen restaureerde en completeerde de film dit jaar met gebruik van digitale technologie.

Onder leiding van historicus Toby Haggith ontwikkelde het museum de vijf bestaande delen van de film opnieuw en maakte het zesde ontbrekende deel, precies zoals Bernstein en Hitchcock het bedoeld hadden, zegt het Londense museum.

Gerestaureerd

De documentaire is pas volgend jaar op de Britse tv te zien. Zondag organiseren het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en EYE voor het eerst een screening van de gerestaureerde documentaire.

In Nieuwsuur vanavond fragmenten van de niet eerder vertoonde film.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl