NOS NieuwsAangepast

Parkeren op keizer Augustus' stallen

In Rome zijn de stallen van keizer Augustus teruggevonden bij graafwerkzaamheden voor een nieuwe parkeergarage. Een spectaculaire historische vondst. Maar voor onderhoud is geen geld, dus wordt de put weer volgestort. "Een probleem dat zich in heel Italië voordoet", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Bij de graafwerkzaamheden kwam de volledige structuur van de 2000 jaar oude stallen tevoorschijn. Maar een voorstel in de gemeenteraad om de geplande parkeergarage te vergeten en de keizerlijke manege te behouden haalde het niet.

Brandbrief

Daarom stuurde een groep historici en stedenbouwkundigen een brandbrief aan de Italiaanse minister van Cultuur. "Ze staan op het punt historische vondsten te slopen voor de komst van een garage. Denk daar niet lichtvaardig over. Red de stallen van de ondergang", schreven ze daarin.

Maar de noodkreet heeft nog niet geholpen. "Als je onder de hekken van de bouwput doorkijkt zie je dat het bouwen niet is gestopt, waardoor er straks alsnog honderden auto's bovenop die oude paardenstallen komen te staan", zegt Zoutberg.

Geldgebrek

Het is niet het enige monument waar geldgebrek een rol speelt. Budgetten om de monumenten te onderhouden liggen in Italië ver onder het Europees gemiddelde. Ondertussen zijn er al problemen geweest bij de Griekse tempels op Sicilië, de resten van de stad Pompeï en het Gouden Huis van Nero in Rome. Daar viel een paar jaar geleden een deel van het dak naar beneden. Volgens Zoutberg allemaal door achterstallig onderhoud.

Alleen met hulp van grote bedrijven kunnen sommige grote monumenten nog een opknapbeurt krijgen. Zo wordt de Romeinse kerk van de Heilige Drievuldigheid onder handen genomen dankzij sponsoring van een groot Italiaans spaghettimerk. "Die heeft de kerk afgeplakt met een gigantische sliert spaghetti", zegt Zoutberg. "En dat zie je in de hele stad."

Een stedenbouwkundige die de brandbrief heeft ondertekend, hoopt ondanks alles dat de stallen van keizer Augustus gered worden. "Er ligt hier voor onze voeten een enorme schoonheid en daar blijven we voor vechten!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl