3000 Europeanen strijden voor IS

Meer dan 3000 Europeanen hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat zegt de Europese anti-terreurcoördinator De Kerchove in een interview met de BBC. Daarmee zou ongeveer 10 procent van het IS-leger uit Europeanen bestaan.

De Kerchove noemt het aantal ongekend. Hij heeft ook IS-strijders meegerekend die inmiddels zijn teruggekeerd of zijn omgekomen. Hoeveel EU-burgers op dit moment meevechten, zegt hij niet.

De meeste Europese IS-strijders komen uit Frankrijk (700), Groot-Brittannië (400) en België (350). Uit Nederland hebben zich 140 mensen aangesloten bij IS.

Kalifaat

Het aantal Europese jihadstrijders is in de zomer fors gestegen. De Belg De Kerchove denkt dat dat komt door het uitroepen van een kalifaat, in juni. "Als je daarin gelooft, wil je er zo snel mogelijk bij horen", zegt hij tegen de BBC.

De anti-terreurcoördinator waarschuwt dat de kans op een aanslag toeneemt door de Westerse luchtaanvallen op IS. Onder leiding van de Verenigde Staten worden sinds augustus IS-doelen in Irak aangevallen. Deze week zijn ook stellingen in Syrië onder vuur genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl