NOS NieuwsAangepast

"Tientallen doden geweld China"

Chinese staatsmedia melden dat in de westelijke regio Xinjiang zeker vijftig mensen zijn omgekomen bij een terreuraanslag. Bij twee politiebureaus zou een bom zijn ontploft. Ook een markt en een winkel zouden doelwit zijn geweest. Veertig doden zouden "relschoppers" zijn.

De aanslag was afgelopen weekend. Toen werd nog melding gemaakt van twee doden. Het is niet duidelijk waarom nu een hoger dodental wordt genoemd.

Ook is niet duidelijk of de veertig "relschoppers" zichzelf hebben opgeblazen, of zijn doodgeschoten door de politie. Het is moeilijk betrouwbare informatie te krijgen over de situatie in Xinjiang omdat de staatsmedia het officiële standpunt verwoorden dat de Chinese overheid er strijdt tegen moslimextremisten.

Oeigoeren

In Xinjiang wonen veel Oeigoeren, een Turks-islamitisch volk. Hun cultuur staat onder druk door de voortdurende migratie van Han-Chinezen naar de regio, en door de pogingen van de Chinese overheid hen tot aanpassing te dwingen.

In de regio is het de laatste tijd erg onrustig. In anderhalf jaar zouden er meer dan 300 doden zijn gevallen bij politiek, religieus en etnisch geweld.

Moslimorganisaties

In de regio zijn separatisten actief die strijden voor een onafhankelijk Oost-Turkestan. Een deel van de separatisten is geïnspireerd door de Taliban en andere moslimextremisten in de buurlanden Pakistan en Afghanistan.

China treedt hard op tegen het Oeigoerse separatisme. Dinsdag werd een Oeigoerse schrijver tot levenslang veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld. Chinese staatsmedia prezen de veroordeling als een succes in de strijd tegen het terrorisme. De moslimgeleerde staat echter in het Westen bekend als iemand die pleit voor verzoening tussen Oeigoeren en de Han-Chinezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl