NOS NieuwsAangepast

Rutte vertelt VN over pijn MH17

Iedere Nederlander kende direct of indirect iemand in het vliegtuig dat in juli werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. De pijn van het verlies van 196 landgenoten zal nog vele jaren blijven.

Dat zei premier Rutte in een toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "Zo veel onschuldige mannen, vrouwen en kinderen - hele families zijn weggerukt uit hun wijk. Er staan lege bureaus in kantoren en scholen."

Rutte herhaalde dat Nederland niet zal rusten voordat de verantwoordelijken voor de ramp met vlucht MH17 zijn berecht. Daarvoor is het nodig dat onderzoekers ongehinderd toegang krijgen tot de rampplek.

Nationale belangen

Volgens de premier is het de afgelopen zomer meer dan eens duidelijk geworden dat nationale belangen niet meer los kunnen worden gezien van conflicten elders in de wereld. "In totaal 298 mensen zouden vandaag nog in leven zijn geweest als er niet een conflict had gespeeld in het oosten van Oekraïne. Nederland wil ervoor zorgen dat alle bezittingen van de slachtoffers en de stoffelijke overschotten terugkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl