NOS SportAangepast

'Viermensbob' heeft de toekomst

Na de gemengde estafetteploegen bij het zwemmen introduceert nu ook de bobsleewereld gemengde teams: de viermansslee gaat in het wereldbekercircuit verder als 'viermensbob'. Het wordt een 'open klasse', waarbij de teams zelf de samenstelling mogen bepalen: alle combinaties, van vier mannen tot vier vrouwen, zijn mogelijk.

"Het tij was niet te keren", typeert Frans Bakker, voorzitter van de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN), het besluit van de internationale bobsleefederatie. De preses heeft het plan volledig omarmd. "We konden er ook niet omheen. Het verzoek kwam bovendien bij de atleten vandaan."

Met name Kaillie Humphries liet zich horen. Als tweevoudig wereld- en olympisch kampioene in de tweemansbob zat de Canadese piloot verlegen om een nieuwe uitdaging. Zoals de bob met z'n vieren. Alleen bestaat die niet voor vrouwen. Een gemengd team biedt uitkomst.

Verzet

"Zij is met het verzoek gekomen. Uit conservatieve kring is er veel verzet tegen geweest", weet Bakker. "Maar er waren geen redelijke gronden om het tegen te houden, er is geen sprake van oneerlijke concurrentie. Het zal nog maar moeten blijken of vrouwen zo veel minder zijn dan mannen. Humphries is keigoed en heel sterk, ze verslaat menig man in de sprint."

Hoewel ook een kwartet vrouwen is toegestaan, ligt het voor de hand de spieren achterin te hebben en de stuurcapaciteit en ervaring voorin. Dat is ook wat de 29-jarige Humphries voor ogen heeft: als doorgewinterde piloot een ploeg vormen met drie mannen.

Geen gekke gedachte, vindt Bakker. "Er zijn vrouwen die heel goed kunnen sturen, beter dan mannen. En een goed sturende vrouw met een sterk team achter zich heeft misschien wel meer kans dan een matig sturende man. Maar dat moeten we nog afwachten."

Niet eenvoudig

Hij erkent dat het besturen van een viermansbob niet eenvoudig is. "Die is een beetje te vergelijken met een tanker: hij is stabieler, maar alles moet veel meer in één keer goed, omdat een viermansbob bij een correctie trager reageert dan een tweemansbob. Aan de andere kant: een tweemansbob is onrustiger. Dus als je dat goed kan, moet een viermansbob ook lukken. Al kan ook de verantwoordelijkheid voor drie passagiers in plaats van één als een grotere last ervaren worden."

In het Nederlandse kamp zijn voornamelijk positieve geluiden te horen volgens de bondsvoorzitter: de vrouwen zien het wel zitten en de mannen maakt het niks uit. "Misschien dat Esmé Kamphuis zich wel bedenkt", verwijst hij naar de piloot die bij de Spelen in Sotjsi de tweemansslee heel knap naar de vierde plaats wist te loodsen. De 31-jarige atlete zette vervolgens een punt achter haar topsportloopbaan om zich optimaal te kunnen richten op haar opleiding tot gynaecologe.

Te laat

Kamphuis laat echter desgevraagd weten dat de noviteit voor haar te laat van de grond is gekomen, al juicht ze het initiatief toe. "Ik zou het heel graag willen proberen. Maar ik ben nu net drie maanden met mijn opleiding bezig. Een herstart gaat niet lukken, hoe graag ik het ook stiekem nog zou willen..."

In ieder geval wordt de Nederlandse bobwereld niet gehinderd door 'culturele problemen', zoals Bakker het noemt. 'Als je dit als land niet wilt, moet je het niet doen. Maar in Nederland en ook Canada zijn we daar veel makkelijker in. Al zullen er in Canada ongetwijfeld wel wat mannen rondlopen die vrezen voor hun plekje..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl