NOS NieuwsAangepast

"Nieuwe pensioenregels te streng"

Pensioenfondsen vinden de aangekondigde pensioenwetgeving van staatssecretaris Klijnsma te streng. De nieuwe regels pakken ongunstig uit voor jongeren, concludeert de Pensioenfederatie na doorrekening van de voorstellen van de staatssecretaris door de pensioenfondsen.

De fondsen zijn het vooral niet eens met het moment waarop de pensioenuitkering en pensioenopbouw weer aangepast mogen worden aan stijgende prijzen. De afgelopen jaren zijn door de financiële problemen bij de pensioenfondsen de pensioenen voor veel mensen niet mee gestegen.

Daardoor is er een achterstand ontstaan in de pensioenopbouw. Veel pensioenfondsen willen dat gat dichten, zodra er weer genoeg geld is. Het tempo waarmee de nieuwe regels deze zogeheten inhaalindexatie toestaan, vinden de pensioenfondsen te laag.

Maatwerk

Daardoor zijn vooral de jongeren de klos, zegt de Pensioenfederatie. Jongeren betalen wel mee aan het herstel van de pensioenreserves, maar zij profiteren er zelf nauwelijks van. Bij sommige fondsen is de achterstand pas na 30 jaar weer ingehaald.

Hoe ongunstig de regels precies uitpakken, verschilt per pensioenfonds en hangt af van de leeftijdsopbouw van de deelnemers aan een fonds.

Dat ongunstige effect zou deels kunnen worden opgevangen door een premieverlaging, nu onder meer de pensioenleeftijd omhoog gaat. Maar onder de huidige economische omstandigheden en de huidige rentestand kunnen de premies bij veel fondsen niet omlaag, zegt de Pensioenfederatie. De federatie pleit voor minder strenge financiële eisen en meer ruimte voor maatwerk.

Oneens

Het Centraal Planbureau herkent de cijfers van de Pensioenfederatie niet. "De inschatting spoort niet met de recente CPB-raming in de Macro Economische Verkenningen."

Het ministerie van Sociale Zaken laat weten: "De verhalen dat er de komende jaren nooit meer geïndexeerd kan worden, kloppen niet, en dat blijkt ook uit de eigen cijfers van de Pensioenfederatie." Volgens het ministerie kiest de Pensioenfederatie met 15 jaar voor een te korte horizon. "Voor jongeren is juist de indexatie na die 15 jaar van belang, omdat ze nog maar weinig pensioen hebben opgebouwd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl