NOS NieuwsAangepast

"IS plant aanslagen op metro Parijs"

Islamitische Staat beraamt aanslagen op de metro in Parijs en de Verenigde Staten, zegt de Iraakse premier Abadi. Gearresteerde IS-strijders zouden de Iraakse autoriteiten over de plannen hebben verteld.

Abadi, die in New York is vanwege de top van de Verenigde Naties, werd vanochtend op de hoogte gesteld vanuit Bagdad. Volgens Abadi is de informatie betrouwbaar, maar hij wil niet zeggen welk metrostation in de VS doelwit zou zijn van de terroristen.

In een reactie zegt een woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat het Witte Huis niet op de hoogte is van specifieke aanslagplannen op de metronetwerken. Wel gelden al een tijdje extra veiligheidsmaatregelen, onder meer in metrostations. Frankrijk heeft nog niet gereageerd op de mededeling van Abadi.

Luchtaanvallen

Het Westen vreest al langer dat IS de terreurcampagne in Irak en Syrië uitbreidt naar andere landen. De Verenigde Staten en Frankrijk zouden doelwit zijn, omdat ze luchtaanvallen uitvoeren op IS. Vannacht werden onder meer olie-installaties in Oost-Syrië bestookt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl