NOS NieuwsAangepast

Accijnsverhoging levert miljoenen op

Het Rijk krijgt dit jaar minimaal 150 miljoen euro extra binnen aan brandstofaccijnzen. Staatssecretaris Wiebes zei dat tijdens de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris verwacht wel dat er dit jaar minder brandstof wordt verkocht. Toch leidt de accijnsverhoging tot "aanzienlijke inkomsten voor het Rijk".

In de Kamer waren SP, CDA en PVV zeer kritisch over de accijnsverhoging op diesel en lpg. Die leidt ertoe dat automobilisten en transportbedrijven massaal de grens over gaan om te tanken, zeggen de partijen. Pomphouders in de grensstreek protesteren al maanden tegen de verhoging.

Pijnlijk

Wiebes erkende dat de maatregel pijnlijk is voor een aantal ondernemers. "Het is niet prettig dat er ondernemers zijn die hier last van hebben. En dat een deel van hun volumeverlies hierdoor komt, staat als een paal boven water", aldus de staatssecretaris. Maar dat de brandstofverkoop alleen is gedaald door de verhoging van de accijnzen is niet het geval, zei hij.

Wiebes wees erop dat ook over de grens minder brandstof is verkocht. "In België wordt er nog minder verkocht en daar is de brandstofaccijns niet omhoog gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl