NOS NieuwsAangepast

GroenLinks steunt IS-besluit

Ook GroenLinks steunt de Nederlandse missie tegen Islamitische Staat. Fractievoorzitter Van Ojik vindt dat de internationale gemeenschap de plicht heeft om burgers te beschermen en al het mogelijke te doen om de opmars van IS te stoppen.

Volgens GroenLinks valt aan de inzet van militaire middelen helaas niet te ontkomen. De fractie benadrukt dat het kabinet alleen in Irak militaire middelen inzet en niet in Syrië.

Volkenrechtelijk mandaat

GroenLinks vindt dat voor ingrijpen in Syrië het volkenrechtelijk mandaat ontbreekt. De partij is blij dat het kabinet de Amerikaanse acties tegen IS in Syrië niet steunt, maar alleen "begrip uitspreekt voor de Amerikaanse inspanningen".

Militaire missies zijn in GroenLinks een zeer gevoelig punt. De fractie steunde in 2011 de missie in Kunduz. Dat leidde tot veel discussie in de partij en er was scherpe kritiek op de toenmalige fractievoorzitter Sap.

Grote Kamermeerderheid

Het was al langer duidelijk dat een overgrote meerderheid van de Kamer het kabinetsbesluit over IS steunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen. Volgende week is er een Kamerdebat over de missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl