"Extra alert zijn in het buitenland"
Nederlanders in het buitenland moeten extra alert zijn voor terroristische acties. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is het risico op gijzelingen wereldwijd toegenomen.
Schoof adviseert Nederlanders in landen waar terroristische organisaties actief zijn om goed om zich heen te kijken en te letten op verdachte situaties. Als voorbeeld geeft hij landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika.
Ontvoeringen
In de afgelopen jaren zijn in het buitenland een aantal Nederlanders ontvoerd. In 2013 werden de journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen ontvoerd in Jemen en een half jaar vastgehouden.
Een jaar ervoor werd vogelspotter Ewald Horn ontvoerd op de Filipijnen. Hij zit nog steeds vast en het is onbekend waar. Ook de Nederlander Sjaak Rijke wordt nog vastgehouden in Mali.
Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel. Wel betekent de deelname aan de missie in Irak dat een "kans op een aanslag reëler is, dan hij nu al is". De politie, het OM, de AIVD en de NCTV zijn daarom "superalert", zegt Schoof.
Vandaag adviseerde het ministerie van Defensie militairen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Aanleiding is de videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder eerder deze week. Die riep op om "een stevige daad" tegen de Nederlandse overheid uit te voeren.
Londen
Schoof zegt dat ervaring uit het verleden laat zien dat mensen zich ineens op een militair kunnen storten. Als voorbeeld geeft hij de aanslag in Londen op een militair. De Brit werd midden op straat gedood in de wijk Woolwich.
Volgens Schoof heeft de Nederlandse inlichtingendienst een goed beeld van jihadisten in Nederland. "Je weet natuurlijk nooit alles, maar het heeft er wel toe geleid dat we veel paspoorten hebben kunnen intrekken en dat we weten wie er uitreist en terugkomt."