NOS SportAangepast

Murray moet vol aan de bak in China

Andy Murray moet er de komende weken nog hard aan trekken, anders zit hij tijdens de ATP World Tour Finals voor het eerst in zeven jaar thuis voor de buis in de tweede week van november.

In de Londense O2-Arena spelen de beste acht tennissers van het seizoen dan het officieuze WK. Voor Murray jarenlang een zekerheidje, maar dit keer niet. De Schotse nummer elf van de wereld moet nog flink wat punten pakken om erbij te kunnen zijn.

Murray gaat de concurrentie aan met de Canadees Milos Raonic, de Bulgaar Grigor Dimitrov en de Tsjech Tomas Berdych, die nu nog op de veilige achtste plaats staat. Het verschil tussen hem en Murray is ongeveer 400 punten. Dat is een gat dat te overbruggen is, maar dan moeten de resultaten wel snel komen.

Rentree na US Open

Vandaag komt Murray voor het eerst sinds zijn verloren kwartfinale bij de US Open weer in actie. Hij speelt in de tweede ronde van het kleine ATP-toernooi van Shenzhen tegen de Indiër Somdev Devvarman.

Het toernooi maakt deel uit van Murrays toer door Azië, die hem uiteindelijk voldoende punten moet opleveren om er straks in Londen bij te zijn. Na Shenzhen gaat hij naar Peking en - als de resultaten goed zijn - waarschijnlijk ook naar Shanghai.

Druk programma

Het drukke programma van Murray is het gevolg van zijn ondermaatse presteren dit jaar. Bij de grandslams was zijn beste resultaat het bereiken van de halve finales op het gravel van Roland Garros, verreweg zijn minst favoriete ondergrond. In Australië, op Wimbledon en in New York verloor hij al in de kwartfinales.

Maar ook bij de andere toernooien wilde het voor de Schot niet lukken. Slechts bij vlagen was zijn vertrouwde spel te zien, zoals in Rome tegen Rafael Nadal, of tegen Roger Federer in Cincinnati. Maar keer op keer gaf hij dan een overtuigende voorsprong weg. Zijn laatste toernooizege dateert daarom alweer van meer dan een jaar geleden, te weten Wimbledon van 2013.

Het is nu aan Murray om in Azië dat gevoel van toen weer terug te winnen. Wat dat betreft is het toernooi van Shenzhen voor hem wel meer waard dan punten alleen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl