NOS NieuwsAangepast

Ook Australië waarschuwt militairen

De politie in Sydney doet onderzoek naar een aanval op een Australische militair. De man heeft verklaard dat hij vlak bij zijn huis werd bedreigd en aangevallen door twee mannen met een Arabisch uiterlijk.

Het slachtoffer (41) droeg zijn militaire uniform toen hij rond 6.30 uur lokale tijd bij een bushalte bij zijn huis werd belaagd. De mannen zeiden tegen de marinier dat ze zijn keel zouden doorsnijden en gaven hem klappen. De Australiër kwam er vanaf met een aantal blauwe plekken.

Naar aanleiding van het incident heeft het Australische ministerie van Defensie militairen gewaarschuwd voor het dragen van hun uniform in het openbaar, melden Australische media. Ook het Nederlandse ministerie van Defensie heeft een dergelijke waarschuwing gedaan.

Eerder deze week stak in Melbourne een terreurverdachte bij een politiebureau twee politieagenten neer. Hij werd daarna doodgeschoten door een agent. De verdachte was opgeroepen om een verklaring te geven op het politiebureau.

Spanningen

Correspondent Robert Portier zegt dat de spanning tussen bevolkingsgroepen in Australië is opgelopen sinds de aanvallen van de VS en bondgenoten op IS in Syrië. "Er zijn voorbeelden bekend van moslims die op straat worden bespuugd. Ook zijn hoofddoekjes afgerukt. Je merkt hier dat de spanning oploopt. Moslimleiders hebben een oproep gedaan rustig te blijven."

Australië was een van de eerste landen die zich aanmeldden om de VS te ondersteunen bij de strijd tegen IS. Het land heeft onder meer vliegtuigen ingezet in het Midden-Oosten.

In Nederland heeft het ministerie van Defensie militairen geadviseerd voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Het advies volgt op een videoboodschap van een Nederlandse jihadist in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl