Nauwelijks nuchtere nachtfietsers
Vrijwel alle fietsers die op uitgaansavonden door de stad fietsen, hebben gedronken. Bijna negen op de tien fietsers die onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) testten, bleken alcohol te hebben gedronken.
De onderzoekers vroegen op twee donderdagavonden en twee zaterdagavonden in de binnenstad van Den Haag en Groningen bijna 1000 fietsers om te blazen. Driekwart werkte mee aan het onderzoek.
De onderzoekers begonnen om 17.00 uur 's middags met hun onderzoek. Toen zat nog niemand boven de wettelijke grens. Om 01.00 uur had 89 procent gedronken. 68 procent had meer gedronken dan wettelijk is toegestaan. Er bleken geen verschillen te zijn tussen beide steden.
Lopen
Het is de eerste keer dat het alcoholgebruik onder fietsers is gemeten. Het aantal dronken fietsers is hoger dan onderzoeker Dick de Waard had verwacht, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We dachten wel dat veel fietsers gedronken hadden, maar we wisten niet hoe erg het was. Het percentage na middernacht ligt wel erg hoog."
Veel fietsers weten niet dat ze met een promillage van 0,5 of meer niet aan het verkeer mogen deelnemen. Lopen is ook geen oplossing, want ook dronken voetgangers zijn strafbaar. Voor hen geldt geen maximaal promillage, maar de politie gaat af op uiterlijke kenmerken en gedrag.
"Dat betekent eigenlijk dat je ook niet naar een taxi mag lopen. Je mag niet deelnemen aan het verkeer, en dat doe je als voetganger wel."
Gevaar voor jezelf
"We hebben ze liever op de fiets dan op de auto," zegt De Waard. "Op de fiets ben je vooral voor jezelf een gevaar. In een auto kun je andere mensen zwaar verwonden."
De Waard vindt niet dat de politie vaker alcoholcontroles moet houden. "Ik ben een wetenschapper. Ik ben geïnteresseerd in wat er gebeurt."