NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht, de cupfighter van weleer

In het begin van dit millennium ontpopte FC Utrecht, dat het vanavond in de KNVB-beker opneemt tegen PSV, zich als ware cupfighter. Maar liefst drie keer op rij waren de Domstedelingen goed voor een finale, tweemaal werd de KNVB-beker mee naar Utrecht genomen. In de afgelopen tien edities bleef verder succes echter uit.

2002: Wamberto buitenspel

Wie in Utrecht de naam Wamberto laat vallen, kan nog steeds rekenen op een hoop woede. Op 12 mei 2002 was FC Utrecht enkele tellen verwijderd van de tweede bekerwinst, maar de Braziliaan Wamberto verpestte de Utrechtse feestvreugde. Uit buitenspelpositie, zo zou later blijken uit de beelden, verzekerde hij Ajax met de 2-2 van een verlenging. In extra tijd dompelde Zlatan Ibrahimovic heel Utrecht in rouw met een golden goal.

De klap kwam hard aan in de Domstad, waar verlies tegen aartsrivaal Ajax als extra pijnlijk werd beschouwd. De meegereisde fans konden op dat moment niet bevroeden dat zij de twee daaropvolgende jaren op herhaling mochten in de Kuip. In 2003 werd Feyenoord in eigen huis met 4-1 geklopt en een jaar later werd de titel ten koste van FC Twente (1-0) geprolongeerd.

Voor Utrecht was het de tweede en derde bekeroverwinning. In 1985 had John van Loen ervoor gezorgd dat Utrecht in de finale met 1-0 won van Helmond Sport.

2003: Kuijt loopt over

De bekerfinale van 2003 betekende het afscheid van Dirk Kuijt, die saillant genoeg naar tegenstander Feyenoord vertrok. "Ik hoop maar dat het Feyenoordpubliek het me niet al te veel kwalijk neemt, en anders hoop ik het de komende vier jaar goed te maken", excuseerde Kuijt zich destijds. "Ik neem afscheid van een unieke club en speel volgend jaar voor een unieke club."

In een kolkende Kuip ontspon zich een waar volksfeest, met de Utrechters en Kuijt in het middelpunt. De Montenegrijn Igor Gluscevic, die twee keer doel trof, was de grote man aan Utrechtse zijde. Uitgerekend 'Mister Utrecht' Jean-Paul de Jong had de score geopend. Kuijt bracht zijn nieuwe werkgever de nekslag toe.

2004: dubieus doelpunt

Het vertrek van Kuijt was onvermijdelijk. Utrecht kampte op dat moment met financiële problemen en had een schuld van enkele tientallen miljoenen. Daarom moesten enkele hoofdrolspelers uitkijken naar een nieuwe club, onder wie Gluscevic en doelman Harold Wapenaar.

Ondanks de benarde financiële status van de club slaagde Utrecht, dat in de halve finale na strafschoppen won van Sparta, erin de titel te prolongeren. Dit keer kwam de zege in de finale moeizamer tot stand, maar dat zorgde niet voor minder blijdschap. Opnieuw stond het centrum van Utrecht op zijn kop.

Een dubieus doelpunt van Dave van den Bergh was tegen FC Twente doorslaggevend. Om een blessurebehandeling van Simon Cziommer mogelijk te maken, besloten de Tukkers de bal over de zijlijn te tikken. Gewoonlijk betekent dat dat de tegenpartij bij de spelhervatting de bal teruggeeft aan de andere partij, maar daar dachten ze bij Utrecht op dat moment anders over. In plaats van de bal terug te geven aan Twente startte Joost Broerse een aanval op, die uitmondde in een doelpunt van Dave van den Bergh. Verontwaardiging alom in het Twentse kamp, waar Jeroen Heubach met rood moest vertrekken.

Foeke Booy had van Utrecht een hecht team gevormd. In de bekerfinale van 2004 maakten liefst tien Nederlanders onderdeel uit van de basis, Stefaan Tanghe was als Belg de enige vreemde eend in de bijt.

Vroege uitschakelingen

Het betekende voor Utrecht, dat onder aanvoering van Booy bij vlagen boven zichzelf uitsteeg, het laatste succes in het nationale bekertoernooi. Sindsdien kwam de cupfighter van weleer nog slechts een keer in de halve finales. In het seizoen 2010/2011 versperde FC Twente de Utrechters de weg richting de eindstrijd.

Een jaar na de drie opeenvolgende finales verloor Utrecht op bezoek bij NAC, na verlenging. Het bleek slechts het begin van de malaise, want sindsdien bleef Utrecht maar liefst vijf keer steken in de tweede ronde. Dieptepunt was het verlies in eigen huis tegen VVV-Venlo (2-1 na verlenging), dat op dat moment in de eerstedivisie uitkwam. De in Utrecht bespotte doelman Franck Grandel leidde met een blunder de afgang in.

Speerpunt

Ondanks de tegenvallende resultaten van de afgelopen jaren, hoopt de huidige trainer Rob Alflen op nieuw bekersucces. "Het is bij FC Utrecht een speerpunt om ver te komen in het KNVB-bekertoernooi", aldus Alflen. "Daar doet de zware loting niets aan af. In de eredivisie kan iedereen van iedereen winnen. De KNVB-beker is een hoofdprijs, zeker voor een club als FC Utrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl