NOS WielrennenAangepast

Van Batavus tot Giant-Alpecin

Met de komst van Alpecin als hoofdsponsor wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een wielerverhaal dat in 1999 als avontuur is begonnen.

Arend Scheppink start eind vorige eeuw onder de naam Batavus-Bankgiroloterij-Big Star een nieuwe wielerploeg, de derde Nederlandse profformatie naast Rabobank en TVM. Met tien beroepsrenners, onder wie John Talen, begeeft de ploeg zich in het peloton. In de amateurtak rijdt de jonge Laurens ten Dam.

Het jaar erop werpt Bankgiroloterij zich op als hoofdsponsor en gaat het budget naar zo'n miljoen euro. Scheppink weet het team langzaam uit te breiden met renners als Bart Voskamp, Gerben Löwik en Jeroen Blijlevens. Dankzij wildcards krijgt de ploeg regelmatig de kans zich in grote eendaagse koersen te laten zien. In 2003 wordt Rudie Kemna Nederlands kampioen op de weg.

Tradeteams 1

In 2004 wordt Bankgiroloterij door de internationale wielrenunie UCI opgenomen in de categorie tradeteams 1, de hoogste klasse in het professionele wielrennen. Daar is in die tijd echter nog geen automatisch deelname aan de grote rondes aan verbonden.

Shimano lost Bankgiroloterij in 2005 af als hoofdsponsor. Oud-kampioen Kemna is nog steeds van de partij, maar een jaar later hangt hij zijn racefiets aan de wilgen om door te gaan als ploegleider van Skil-Shimano, zoals de ploeg inmiddels is gaan heten. Kemna heeft renners als Kenny van Hummel, Sebastiaan Langeveld, Maarten Tjallingii en Aart Vierhouten tot zijn beschikking.

Eind 2007 besluit Scheppink het management over te doen aan Iwan Spekenbrink die met zijn marketingbedrijf al bij de ploeg betrokken is. In 2009 debuteert Skil-Shimano in de Ronde van Frankrijk. De Fransman Thierry Hupond doet het met zijn 90ste plaats in het eindklassement het beste van de ploeg. Twee keer wordt een Skil-coureur uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de etappe.

Gele trui

In 2012 verschijnt oliebedrijf Argos als hoofdsponsor op de shirts en is tweede Tour-deelname een feit. Maar de ploeg onderscheidt zich vooral in de Ronde van Spanje met maar liefst vijf ritzeges van de Duitse sprinter John Degenkolb. Het jaar erop is een andere Duitser de grote man voor Argos: Marcel Kittel haalt in Tour vier ritzeges binnen en mag ook nog een dag in de gele trui fietsen.

Na twee jaar houdt Argos het voor gezien. Spekenbrink weet op de valreep Giant als hoofdsponsor te strikken. Met het contract voor één jaar redt de manager de ploeg die een potentiële geldschieter op het laatste moment had zien afhaken.

Met de komst van de shampoofabrikant Alpecin kan de wielerformatie, die met ritzeges in de Giro (drie), Tour (vier en opnieuw de gele trui) en Vuelta (vier) een succesvol jaar beleeft, weer jaren vooruit. De Duitsers hebben zich voor vier jaar verbonden aan het team, dat volgend jaar Giant-Alpecin heet en over een budget van iets meer dan 10 miljoen euro kan beschikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl