NOS NieuwsAangepast

Spotgoedkoop geld voor NL Staat

Nog nooit eerder is de Nederlandse Staat zo goedkoop uit geweest met een vijfjarige staatslening. Tegen een rente van 0,25 procent heeft de Staat beleggers weten over te halen. Het Agentschap van de Generale Thesaurie mikte op tenminste 4 miljard euro, maar haalde uiteindelijk 5,1 miljard euro op.

De uitgifte was bijna 3 keer overtekend, wat wil zeggen dat de vraag drie keer zo groot was als het aanbod. "Risicoloos is momenteel belangrijker dan rendement", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Beleggers zijn blijkbaar bereid om tegen een hele lage rentevergoeding geld te lenen aan de Staat, omdat het risico op wanbetaling extreem laag is en je belegging heel veilig is".

Extreem

De uiteindelijke yield, oftewel het uitgifterendement op een Nederlandse staatsobligatie, komt uit op 0,374 procent en is voor een vijfjarige staatsobligatie nog nooit zo laag geweest. Vorig jaar werd voor eenzelfde lening nog 1,39 procent betaald. Vòòr de financiële crisis in 2008 was een rente van 3,5 à 4 procent gebruikelijk.

Ook de rente voor tienjarige staatsleningen is momenteel extreem laag en zakte onlangs zelfs even onder de 1 procent. Dat is een record sinds de eerste uitgifte van Nederlandse staatsleningen in de 16e eeuw.

De lage rente drukt de rentelasten van de Nederlandse Staat. Volgens het CBS betaalde de Nederlandse overheid vorig jaar 10,4 miljard euro rente over de schuld, het laagste bedrag sinds 1983. In het recordjaar 1995 waren de rentelasten nog 17,2 miljard euro. Voor volgend jaar worden de rentelasten geraamd op 'slechts' 8,4 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl