NOS NieuwsAangepast

Fiasco met drie Franse jihadisten

Door een communicatiefout heeft de Franse politie op een luchthaven in Parijs vergeefs gewacht op drie jihadisten. Ze zouden gisteren vanuit Turkije overgevlogen worden naar de Franse hoofdstad, maar kwamen terecht op een vlucht naar Marseille.

De drie waren volgens de krant Le Monde in februari naar Syrië gegaan om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Ze zouden gedesillusioneerd zijn geraakt en meldden zich eind vorige maand bij de Turkse autoriteiten aan de grens, met het verzoek om naar Frankrijk teruggebracht te worden.

Om procedurele redenen zaten ze drie weken vast in Turkije. Gisteren stonden ze op het punt om vanuit Istanbul op het vliegtuig naar Parijs te stappen, maar de piloot weigerde ze mee te nemen omdat ze niet de juiste papieren zouden hebben.

De Turkse politie besloot vervolgens om het drietal op een andere vlucht te zetten, naar Marseille. De Franse collega's in Parijs werden daarover niet geïnformeerd.

Arrestatiebevel

De jihadisten konden na aankomst in Marseille ongehinderd de luchthaven verlaten om de stad in te gaan. Nadat de Franse autoriteiten te horen hadden gekregen wat er was gebeurd, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, wijt de fout aan een misverstand. Het voorbeeld laat volgens de minister zien dat de banden tussen Ankara en Parijs moeten worden versterkt.

Vandaag meldt Libération dat de drie zich vanochtend op een politiebureau hebben gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl