NOS NieuwsAangepast

"IS ook aangevallen bij Kobani"

Bij luchtaanvallen op IS in Syrië zijn vannacht ook stellingen in de buurt van de Turkse grens onder vuur genomen. Dat melden Syrische mensenrechtenactivisten op Facebook. Bij de belegerde stad Kobani zouden meerdere bommen zijn ingeslagen.

Bewoners van Kobani hebben de activisten gemeld dat de gevechtsvliegtuigen uit de richting van Turkije kwamen. Kobani ligt op de Turkse grens. Het Koerdische stadje wordt bedreigd door strijders van Islamitische Staat. Tienduizenden Koerden uit de regio zijn gevlucht naar Turkije.

Koerdische strijders zeggen dat IS inmiddels versterking naar Kobani heeft gestuurd. Jihadisten met tanks zouden het stadje tot op acht kilometer zijn genaderd.

Irak

Langs de Iraakse grens zijn vannacht ook zeker tien luchtaanvallen uitgevoerd. Ooggetuigen melden dat die dezelfde omvang hadden als gisternacht, toen de Verenigde Staten in hetzelfde gebied IS-stellingen bombardeerden.

De Amerikaanse legerleiding heeft alleen bekendgemaakt dat bij de aanvallen twee voertuigen van IS zijn opgeblazen. Dat gebeurde volgens de VS ten zuidoosten van de stad Deir al-Zor. In dat gebied ligt inderdaad de grens met Irak.

De VS heeft nog niet gezegd waar vannacht is aangevallen en waar de gevechtsvliegtuigen zijn opgestegen. Turkije zegt dat de Amerikaanse basis in Incirlik niet is gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl