NOS NieuwsAangepast

Radicale imam komt vrij in Jordanië

De radicale islamitische geestelijke Abu Qatada is in Jordanië vrijgesproken van het beramen van aanslagen op Amerikaanse en Israëlische toeristen en westerse diplomaten. Abu Qatada werd in juli 2013 na een jarenlange juridische strijd door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Jordanië.

Volgens een militaire rechtbank is er geen overtuigend bewijs. De geestelijke is kort na de uitspraak vrijgelaten.

Abu Qatada stond in Jordanië ook terecht voor het beramen van een aanslag in 1999 op een Amerikaanse school in Amman, de Jordaanse hoofdstad. In die zaak werd hij deze zomer al vrijgesproken.

Al-Qaida

De geestelijke stond vroeger bekend om zijn toespraken waarin hij al-Qaida verdedigde en verheerlijkte. De laatste tijd sprak hij zich vanuit gevangenschap geregeld uit tegen de terreurgroep Islamitische Staat, die de afgelopen maanden grote delen van Syrië en Irak heeft bezet.

Abu Qatada, geboren op de Westelijke Jordaanoever, kwam in 1993 aan in Groot-Brittannië. Een jaar later kreeg hij er asiel. De laatste jaren van zijn verblijf in Engeland wilde Londen hem uitzetten. Hij was in Jordanië veroordeeld voor terroristische activiteiten.

Martelen

Abu Qatada wist die uitlevering jarenlang tegen te houden, met het argument dat hij in Jordanië het risico zou lopen gemarteld te worden.

In april 2013 sloten Jordanië en Groot-Brittannië een verdrag waarin staat dat bewijs dat door martelen is verkregen niet mag worden gebruikt in het proces. Het verdrag maakte de weg vrij voor uitlevering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl