NOS SportAangepast

Nadal: León ook niet mijn keuze

Ook Rafael Nadal bemoeit zich in de Spaanse sportkrant Marca met de discussie over de aanstelling van Gala León als de Davis Cup-captain van de Spaanse tennissers. "Ik ken haar niet. En ik wist van niets. Dat is best vreemd", aldus de 14-voudig grandslamkampioen.

Volgens de Spanjaard is de beslissing om León aan te stellen er eentje die de tennisbond zelfstandig heeft genomen. "Er waren volgens mij nog wel meer kandidaten, met een overtuigende erelijst. Maar dit is een beslissing van de bond zelf. Er is met geen speler overleg geweest. Maar volgens de voorzitter was er geen tijd te verliezen en moesten er spijkers met koppen worden geslagen."

Kritiek Nadal

In Spanje onstond dinsdag oproer over de aanstelling van León, een oud-speelster zonder grote resultaten en een coach zonder ervaring bij de mannen op topniveau. Onder anderen Toni Nadal sprak zich kritisch uit.

De trainer en oom van Rafael Nadal zei onder meer: "Het heeft mijn voorkeur dat de Davis Cup-captain iemand is die ervaring heeft in het mannentennis. Ik heb niks tegen haar of tegen vrouwen, ik weet niet wat haar kwaliteiten zijn, maar ik hoop dat ze haar werk goed doet."

Ook zag de coach van Rafael praktische problemen. "Ik vind het ook een moeilijke beslissing, omdat je als team veel tijd doorbrengt in de kleedkamers", aldus Toni. "De mannen hebben dan vaak weinig kleren aan, wat ook weer vreemd is met een vrouw erbij."

Ook tennisser Fernando Verdasco ziet liever geen vrouw als bondscoach. "Waar het maar kan, moet het een man zijn", vertelde hij.

Rafael Nadal wilde verder niet ingaan op de uitspraken van zijn trainer. "Toni doelt op het sportieve, niet op de politiek." Op de vraag of hij zelf ooit beschikbaar is als Davis Cup-captain, antwoordde de Spanjaard veelbetekenend: "Dat moet je maar aan de president van de tennisbond vragen..."

"Geen seksisme, maar de Cup"

De hoofdrolspeelster ontweek tijdens haar presentatie handig de vragen over de ontstane controverse. Leóns antwoord op de kritiek was duidelijk: "Ik focus me liever op de terugkeer naar de wereldgroep en wil daarna de Cup winnen. Ik praat niet over seksisme."

Ook de voorzitter van de tennisbond, José Luis Escañuela, was duidelijk: "Ik ben de voorzitter, en Gala León is mijn captain. Geen enkele vrouw hoeft uit te leggen, waarom ze een vrouw is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl