NOS NieuwsAangepast

Kabinet praat over F-16's tegen IS

Het ziet ernaar uit dat Nederland militair gaat meedoen aan de internationale strijd tegen IS. Naar verluidt wil het kabinet zes F-16's inzetten en deelnemen aan militaire acties in Irak. Verder is het van plan tientallen trainers te sturen voor het Iraakse leger en zal de inzet in Syrië zich beperken tot humanitaire en diplomatieke acties. De trainers in Irak krijgen ook ondersteunend en beveiligend personeel mee. In totaal zou het om meer dan honderd mensen gaan.

Het kabinet houdt hier vanmiddag een ingelaste vergadering over. Het komt om 16.00 uur bij elkaar om te praten over de zogenoemde artikel 100-brief. Algemeen wordt verwacht dat er dan knopen worden doorgehakt.

Met de artikel 100-brief wordt het parlement ingelicht over deelname van militairen aan missies om de internationale rechtsorde te handhaven.

F-16's

Het kabinet liet eerder weten dat het wil meedoen aan de strijd tegen IS, maar liet open hoe precies. Premier Rutte zei gisteren al dat het kabinet aan een brief werkt waarin staat welke bijdrage Nederland gaat leveren.

Er was veel discussie over de vraag of voor het ingrijpen in Syrië een volkenrechtelijk mandaat nodig is. Regeringspartij PvdA vindt zo'n mandaat in beginsel nodig, coalitiegenoot VVD hecht daar minder aan. Maar het kabinet lijkt dus niet aan te koersen op militair ingrijpen in Syrië, en daarmee zou de discussie over het mandaat dus niet meer aan de orde zijn. Voor acties in Irak is al wel een mandaat.

Rutte afwezig

Bij de ministerraad van vanmiddag zijn premier Rutte en minister Timmermans niet aanwezig. Zij zijn bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl