NOS NieuwsAangepast

"Call of Duty-rechtszaak Noriega is strijd tussen goed en kwaad"

Als de ex-dictator van Panama je voor de rechter sleept, kan je je maar beter wapenen met een stevige advocaat. Da's waarschijnlijk de gedachte van gameproducent Activision-Blizzard, die ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani heeft ingeschakeld.

Activision is aangeklaagd door de voormalige dictator van Panama, Manuel Noriega. Noriega (80) is niet blij dat hij ongevraagd in Call of Duty: Black Ops II zit en wil geld zien. Afgelopen juli spande hij de rechtszaak aan.

Manuel Noriega in 1988 | AFP

Crimineel

Activision slaat terug met Giuliani als adviseur die het bedrijf wil verdedigen op grond van de vrijheid van meningsuiting. "Het is absurd dat de dictator, die in de gevangenis zit voor gruwelijke misdaden, boos is dat hij wordt afgebeeld als een crimineel", aldus Giuliani.

"Zijn jacht op Call of Duty is als Osama bin Laden die achter Zero Dark Thirty aangaat", zei Giuliani tegen Forbes. "Het Amerikaanse hooggerechtshof ziet games net zo als films en boeken."

Volgens Activision zijn de verhalen in Call of Duty gebaseerd op echte gebeurtenissen. En deze rechtszaak zou dan ook beangstigende gevolgen kunnen hebben voor allerlei films en uitingen die historische gebeurtenissen en politici weergeven, aldus het bedrijf in een verklaring. En dus moet de zaak ook een precedent scheppen, zegt Giuliani.

Veroordeeld

Noriega regeerde Panama in de jaren '80 op dictatoriale wijze. Maar in 1990 werd hij in de VS veroordeeld voor witwaspraktijken en drugshandel. In 2010 werd hij uitgeleverd aan Panama, waar hij nu een straf uitzit voor misdaden tijdens zijn machtsperiode.

De oud-dictator zegt dat hij in het spel wordt neergezet als een "ontvoerder, moordenaar en vijand van de staat". Slecht voor zijn reputatie, vindt Noriega.

Goed vs kwaad

"Eigenlijk is de zaak een strijd tussen goed en kwaad", vindt Giuliani. "Noriega is het kwaad. Het bedrijf dat hij aanklaagt is een Amerikaans bedrijf dat 7500 mensen in dienst heeft, dat miljoenen dollars heeft geschonken aan oorlogsveteranen, en duizenden veteranen aan werk heeft geholpen." Dat zal dus wel betekenen dat Activision het goede vertegenwoordigt, concludeert Forbes.

Dit zie je als je met Noriega speelt:

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl