NOS NieuwsAangepast

India boekt succes met Marssonde

Na een ruimtereis van tien maanden is de Indiase Marssonde Mangalyaan aangekomen bij Mars. Alleen de VS, Rusland en Europa zijn er eerder in geslaagd een missie naar de Rode Planeet te sturen.

Was het land in de aanloop naar de lancering lauw over de ruimtemissie, nu bulkt India van zelfvertrouwen, zegt correspondent Joeri Boom. "De kranten staan er vol van."

De Indiase satelliet bereikte Mars rond 3.40 uur en is in een baan om de planeet gebracht. Maandag arriveerde de Amerikaanse ruimtesonde Maven bij Mars. Ook die draait inmiddels in een baan om de planeet.

Prestigeproject

Mangalyaan (Hindi voor Mars-schip) gaat foto's nemen van Mars en de dampkring bestuderen. Ook gaat de Marssonde de aanwezigheid van methaan meten, wat kan wijzen op leven op de planeet. De Marsmissie is een prestigeproject voor India, een van de nieuwe economieën.

De onlangs aangetreden premier Modi wil het Indiase ruimtevaartprogramma uitbouwen met nieuwe investeringen. Overigens wordt de Mangalyaanmissie ook geprezen vanwege de relatief lage kosten: 57,5 miljoen euro.

"Dit is een kopje thee per inwoner van India", aldus correspondent Boom. India telt ruim 1,2 miljard inwoners.

Volgens critici in India kan het geld van het ruimteprogramma beter besteed worden aan de miljoenen Indiërs die het moeten stellen zonder stromend water, elektriciteit en riolering. Volgens Boom is dit project juist gunstig voor veel Indiërs, kleine ondernemers kunnen profiteren van een toegenomen vertrouwen in de economie. "India staat weer even op de kaart en dit kan leiden tot nieuwe investeringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl