NOS WielrennenAangepast

Dumoulin mikt op WK-medaille

Hij reed tot nu toe tien tijdritten in 2014. Acht keer finishte hij bij de beste twee. Toch blijft Tom Dumoulin bescheiden. "Ik hoop op een medaille. Het zou me verbazen als ik Tony Martin klop."

Dumoulin kan woensdag de eerste Nederlander worden die op de wereldkampioenschappen een medaille pakt op het onderdeel tijdrijden sinds Stef Clement de primeur had in 2007 (brons).

Gezien zijn erelijst dit jaar, hij won drie tijdritten, is zelfs goud op papier niet uitgesloten. "Maar ik ben heel vaak tweede geweest achter Tony. Hier komen de allerbeste tijdrijders van de wereld bij elkaar. Ik denk dat Wiggins en Tony Martin normaal gezien nog een stapje te groot zijn voor mij. Dus ik zou heel erg blij zijn met een medaille."

Leuk spelletje

Bij tijdrijden hoort pijn lijden. Leuk vindt Dumoulin dat niet per se. "Ik vind vooral het spelletje heel erg leuk. Ik vind het leuk om met materiaal bezig te zijn, om mezelf te kunnen verbeteren. Om met die kleine aerodynamische dingen bezig te zijn, met je wattage. Dat vind ik een leuk spelletje. Maar een lange tijdrit is een uur lang heel erg veel pijn lijden. Volgens mij doet niemand dat voor zijn plezier."

Pas na de finish komt de voldoening. "Het resultaat maakt vaak wel veel goed. Ik weet niet of bijvoorbeeld Tony Martin het ontzettend leuk vindt om te doen, tijdrijden."

Hij heeft trucjes om de 47,1 kilometer door het Noord-Spaanse land goed door te komen. "Je moet focussen op het parcours, je houding. Je moet vooral niet met de pijn bezig zijn, dan gaat het mis."

Vier op een rij

Woensdag is Martin andermaal de topfavoriet. Hij kan Fabian Cancellara evenaren met zijn vierde wereldtitel. Maar de Duitser zegt zelf niet honderd procent fit te zijn. Hij stelde met zijn team Omega Pharma - Quick-Step zondag ook teleur in de ploegentijdrit. "Tony Martin op 95 procent is waarschijnlijk nog iets beter dan ik", maakt Dumoulin zich geen illusies.

Maar zelfs de tijdritten buiten beschouwing latend; Dumoulin is bezig aan een heel sterk seizoen. Hij is al maandenlang in vorm. Zijn geheim? "Ik zorg dat ik mijn slechte dagen thuis heb. Ik was na de Tour best wel moe. En zeker na de Eneco Tour was ik best wel slecht. Toen heb ik wat gas teruggenomen. Verrassend genoeg was ik best wel weer goed in Canada. Daar was ik alweer op een heel hoog niveau."

Na twee knappe ereplaatsen bij WorldTour-wedstrijden in Canada en alle prestaties in tijdritten, strijdt Dumoulin momenteel met Niki Terpstra (winnaar Parijs - Roubaix) voor de eretitel 'beste Nederlander van 2015'. Hij werd al snel opgenomen in de plannen van bondscoach Johan Lammerts voor de wegrace. Of hij naast Bauke Mollema een beschermde rol krijgt zondag, is nog de vraag. "Tom rijdt eerst nog twee tijdritten op de WK. We kijken daarna wat de plannen zijn", zei Lammerts.

Live bij NOS

De tijdrit voor mannen is woensdag vanaf 15.00 uur LIVE te volgen via NPO 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl