Ban op klimaattop: tijd voor daden

Het is tijd om op te treden tegen klimaatverandering. De tijd van praten is volgens VN-secretaris-generaal Ban voorbij. "Onze reactie op de opwarming van de aarde is bepalend voor de toekomst", zei hij aan het begin van de klimaattop in het VN-gebouw in New York.

Volgens Ban staat de wereld voor een enorme uitdaging.

Ontbossing

De top is bedoeld om het fundament te leggen voor een klimaatakkoord dat volgend jaar november in Parijs moet worden gesloten. Op uitnodiging van Ban zijn zo'n 125 wereldleiders bijeengekomen.

Meer dan dertig leiders ondertekenden vandaag al een akkoord tegen ontbossing. Dat akkoord lijkt vooral van symbolische waarde, omdat grootontbosser Brazilië zijn handtekening niet zet.

Volgens de minister voor Milieu zijn de afspraken mogelijk in strijd met Braziliaanse wetten. Daarin staat dat er onder toezicht van de overheid bomen in het Amazoneregenwoud en andere bossen mogen worden gekapt. Ze vindt wel dat er moet worden opgetreden tegen illegale houtkap.

Mega-uitstoters

President Obama zei in New York dat opkomende economieën een belangrijke rol spelen in een nieuw klimaatakkoord. Deze landen stoten volgens hem meer broeikasgassen uit naarmate de welvaart en industrie er toenemen.

Obama noemde de landen niet bij naam. Wel zei hij dat de Verenigde Staten en China het voortouw nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat heeft hij met de Chinese vice-premier Zhang afgesproken. De twee landen zijn de grootste uitstoters van broeikasgassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl