Mousetronauts in space

De astronauten van het ISS hebben gezelschap gekregen van twintig muizen. De knaagdiertjes werden gebracht door de Dragon-vrachtcapsule die vanmiddag bij het station aankoppelde.

De muizen blijven een maand in de ruimte; daarna keren ze terug naar de aarde. Ze zitten in een speciale behuizing waarin hun water en voedsel niet kunnen rondzweven.

Spierziekten

Wetenschappers willen met de 'mousetronauts' onderzoek doen naar spierziekten. De knaagdieren missen een gen dat bij zoogdieren de afbraak van spieren veroorzaakt door ouderdom of chronische aandoeningen.

In gewichtloosheid gaat de afbraak van spieren sneller. Daardoor kunnen onderzoekers in de ruimte het effect op de muizen beter bestuderen. Het onderzoek moet helpen bij de behandeling van spierziekten bij mensen.

Onderdelen printen

De Dragon-vrachtcapsule bracht ook een 3D-printer aan boord om te experimenteren met het printen van reserveonderdelen. De printer is speciaal gebouwd voor gebruik bij gewichtloosheid.

Uiteindelijk moeten de astronauten met de technologie zelf bepaalde reserveonderdelen kunnen printen. Dat zal in de toekomst vooral belangrijk zijn tijdens bemande reizen naar verafgelegen bestemmingen zoals de maan of Mars, als bevoorrading met vrachtmodules vanaf de aarde niet mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl